Subota, 18. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Hitlerova oproštajna poruka: Vjerujem da ću Njemačkoj učiniti najbolju uslugu

Preuzmite sliku

Aukcijska kuća “Alexander Historical Auctions” iz Marylanda na aukciju će staviti jedinstven historijski dokument koji otkriva novosti o životu Adolfa Hitlera.

Radi se o telegramu naslovljenom kao “Hitlerova oproštajna poruka” koji sadrži posljednju poruku nacističkog vođe. Ona je poslana Ferdinandu Schörneru svega nekoliko dana prije nego li je Hitler umro.

– Ostat ću u Berlinu, u časnoj namjeri, u borbi za Njemačku, kako bih pružio dobar primjer onima koji ostaju. Vjerujem da ću ovako Njemačkoj učiniti najbolju uslugu. Vama ostalima – svaki napor mora biti uložen u pobjedu Berlina. Tamo možete pomoći odlučno, pomicanjem prema sjeveru što je prije moguće – piše u telegramu.

Također, postoji i pismo Ferdinanda Schörnera u kojem je Hitlera ranije savjetovao da napusti Berlin koji je tada bio opkoljen.

– Zamolio bih te, u ovaj smrtni čas, da napustiš Berlin i utvrdiš komandu iz južnog sektora. Ako padneš, past će i Njemačka. Milioni Nijemaca čekaju priliku da ponovno izgrade državu, uz tebe – upozorio ga je.

Spomenuti zapisi na aukciji će se prodavati od 30. aprila do 1. maja po cijeni od 100.000 KM do 130.000 KM.

Podsjećamo, Hitler i njegova partnerica Eva Braun su 30. aprila 1945. godine počinili samoubistvo u bunkeru u Berlinu. U oporuci koju je ostavio, Hitler je Schörnera promaknuo u glavnog zapovjednika njemačke vojske.

Nakon toga, Schörner je pobjegao u Austriju, a tamo su ga uhapsili Amerikanci. Do 1963. godine bio je u sovjetskim i zapadno-njemačkim zatvorima, a nedugo zatim, 1973. godine, preminuo je, piše Index.hr.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,