Utorak, 24. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Hit među turistima, a stanovnici mu žele promijeniti ime: Kako je kanadski gradić Dildo osvojio svijet…

Preuzmite sliku

Klimaks u Michiganu, Anus i Kondom u Francuskoj, Dildo u Kanadi… Zvuči kao da je industrija zabave za odrasle doživjela pravu renesansu, ali zapravo je samo riječ o nezgodnim imenima gradova širom svijeta. Ovo su samo neki od njih, a nas je posebno zaintrigiralo živopisno mjesto u kojem vlada Kapetan Dildo.

Osim njega, mirnu svakodnevicu ne prekidaju samo hihoti uzbuđenih turista, već i vlasnica lokalnog sex shopa koja se nerijetko odluči poigrati s imenom grada maštovito promovišući svoju ponudu. Upoznajte grad Dildo i mahnite njegovom kapetanu u žutom odijelu…

 • Rumeni obrazi i hihotanje koje odjekuje ulicama

  Grad Dildo se nalazi u prekrasnom zaljevu Trinity, a u njemu živi oko 1200 uglavnom dobro raspoloženih stanovnika. Zahvaljujući raznolikoj turističkoj ponudi te popularnosti samog mjesta, ulice su rijetko kada prazne. Većinu radoznalih posjetitelja ćete zateći kako se crvenih obraza fotografišu uz gradsku maskotu čije ime je Kapetan Dildo. Iako poznat uglavnom zbog svog zvučnog imena, Dildo se može pohvaliti bogatom istorijom te obalom koju krase kućice jarkih boja, a njih okupira zajednica čiji je duh jednako šaren kao i njihove fasade.

 • Dildo se možda na prvi pogled čini kao grad u kojem ćete na svakom koraku naletjeti na fluorescentne natpise iznad prodavnica s intimnim pomagalima, ali ovo je mjesto puno više od toga. Osim dugih šetnji uz svjež morski zrak možete se upustiti u brodske avanture i obilaske kojih ima napretek u turističkoj ponudi. Ako budete imali sreće, ugledat ćete pokojeg delfina ili kita, a sante leda koje izviru iz mora bit će još jedan prizor za pamćenje.

  Kakve veze imaju Dildo, brodovi i otoci?

  Ako ste se ikad zapitali kako je uopšte došlo do toga da jedan grad u svijetu ponosno nosi ime popularnog pomagala za vlastite užitke, od mještana ćete dobiti različite odgovore. Prvi zapis o njegovom imenu datira iz 1711. godine, iako njegovo porijeklo i dalje ostaje misterij. Neki će vam reći da naziv potiče od francuske riječi za „otok“, ile d’eau, a neki pak da se radi o španjolskoj riječi koja označava dno čamca, budući da je mjesto smješteno u ribarskom zaljevu.

  Na dugačkom popisu potencijalnih objašnjenja nalaze se i vrste drveća, dijelovi starih pjesama, psovke i, naravno, očiti prijevod koji ne treba dodatno pojašnjavati. Čak su se potpisivale peticije i inicijative kojima su konzervativniji mještani pokušali promijeniti ime grada, ali niti jedna dosad nije uspjela, prenosi putnikofer.hr.

 • Tanka je granica između dobrog marketinga i loše šale

  Iako se ime grada nije promijenilo, a čini se da će tako i ostati, neki su lokalni poduzetnici odlučili uzeti stvar u svoje ruke i iskoristiti nestašnu reputaciju koju je Dildo dosad stekao. Vjerovatno zato inače mirnu i skladnu svakodnevicu ponekad uzburkaju marketinške aktivnosti lokalnog sex shopa.

  Mnogi stanovnici su bili šokirani nakon što je prodavnica sa seksualnim igračkama odlučila predstaviti svoje proizvode na prilično zanimljiv način. Naime, ova kanadska prodavaonica seksualnog zdravlja, kako ju vlasnica opisuje, na svojim je društvenim mrežama objavila videozapis u kojem su raznolike igračke iz ponude prikazane u raznim dijelovima grada. To je izazvalo burne reakcije pojedinaca koji smatraju da takvi otvoreni prikazi seksualnosti mogu imati negativan uticaj na ugled grada te na djecu koja tamo žive.

 • Ipak, vlasnica prodavnice znakovitog imena „Our Pleasure“ odmah je skočila u odbranu svoje radnje i mušterija govoreći za kanadski Telegram. Ističe da takvi prikazi pozitivno djeluju na seksualno zdravlje i na micanje seksualnosti iz kategorije tabu tema. Osim toga, kaže da se radilo o duhovitom videu koji nije napravljen s ciljem da ikoga uvrijedi. Kako god bilo, promocija je svakako bila uspješna budući da se tih dana na ulicama i u lokalnim kafićima samo o tome pričalo.  (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,