Nedjelja, 13. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Gradovi koji opasno tonu: Hoće li za sto godina postojati ove svjetske metropole?

Preuzmite sliku

Sudbina nekog grada kojeg za sto godina neće više biti jer je potonuo, zvuči prilično tužno.

Sljedeći gradovi tonu, ali njihove vlasti rade sve kako bi im održale „glavu“ iznad vode, a hoće li u tome uspjeti, pokazat će vrijeme…

Jakarta

Svake godine, glavni indonezijski grad tone li ga tone. Razlog tome je prekomjerno crpljenje vode, a ako se stvari nastave ovim tempom, već 2050. veliki dio grada naći će se pod vodom. Ipak, navodno je indonezijska vlada odobrila plan po kojem bi se glavni grad preselio dalje od trenutačne lokacije, ali pitanje je kako to realizirati. Time bi se zaštitilo 10 miliona stanovnika od poplava, ali cijela stvar bi koštala milijarde i potrajala desetak godina…

Venecija

Talijanska ljepotica svima nam je dobro poznata, a itekako su nam poznate i scene i snimci kad je poplavljena. Uprkos raznim načinima i tehnikama kojima se pokušava zaustaviti potonuće, Venecija i dalje tone, a prije par sedmica je ponovno i poplavila. U svakom slučaju, vjerujemo kako će budućnost donijeti spas, te da će turisti i dalje moći uživati u čarima grada.

 • Houston

  „Houston, imamo problem“! I ovaj teksaški grad tone, a razlog je navodno kao i kod Jakarte – prekomjerno crpljenje vode. Nažalost, procjenjuje se da što grad bude više tonuo, veće su šanse kako će postati izložen raznim katastrofama, poput uragana Harvey koji je raselio desetke hiljada ljudi.

  Lagos

  Nekadašnjem glavnom nigerijskom gradu, također prijeti potonuće. Naime, nalazi se jako nisko, te se predviđa kako će i blagi porast razine mora, imati katastrofalan učinak na njega. Tako da, ako razina mora nastavi rasti zbog globalnog zatopljenja, Lagos će vrlo brzo morati smisliti način kako se – obraniti.

 • Bangkok

  Situacija je daleko od idealne i u glavnom tajlandskom gradu, koji bi se već za desetak godina mogao naći u problemima. Naime, visoki neboderi koje su izgradili, doveli su do situacija da se zemlja urušava sama od sebe. Kako će se taj problem riješiti, vidjet ćemo kroz nekoliko godina. (punkufer.hr)

 • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,