Nedjelja, 27. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Grad na jugu “čizme” čije ime niti jedan Italijan ne želi izgovoriti

Preuzmite sliku

Odlučite li posjetiti bajkoviti gradić na jugu Italije, nikako nemojte izgovarati njegovo ime jer biste mogli navući na sebe nesreću.

Barem tako vjeruju Italijani koji umjesto te jezive riječi koja počinje na “c” radije biraju chillu paese, što na lokalnom dijalektu znači ‘onaj grad’.

U gradu koji donosi nesreću tvrde da je prokletstvo staro kao i sami temelji, ali prema legendi spavalo je do 20. stoljeća kad su ga probudili advokat i vještica.

Poput filmskog scenarija, advokat koji nikad nije izgubio niti jedan slučaj jednom je prilikom u sudnici povikao: “Ako lažem, neka padne ovaj luster iznad nas!”

 • Luster je pao i zaradio gradiću lošu reputaciju. U to se vrijeme počeo širiti glas da se grupa lokalnih žena bavi crnom magijom, a predvodila ih je La Cattre, starica koju su smatrali čarobnicom.

  Antropolozi koji su odlučili razotkriti tajne grada nisu dobro prošli. Ubrzo nakon dolaska pogodile su ih nesreće, nezgode ili bolesti, a stanovnici “onog grada” zaključili su da je za sve krivo prokletstvo.

  Umjesto da se odsele, uroke su okrenuli u svoju korist pa tokom svečanosti i festivala navlače kostime vještica i čarobnjaka, a turisti nose posebne amajlije kako im ne bi naštetile zle sile. (punkufer.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,