Subota, 12. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Francuskinju zbog dekoltea zaustavili na ulazu u čuveni muzej: “Osjećala sam se diskriminiranom”

Preuzmite sliku

Bilo je vruće prošlog utorka u Parizu, 26 stepeni , primijetila je Jeanne, mlada zaljubljenica u slikarstvo, koja je s prijateljicom kupila kartu za Musée d'Orsay.

Nosi dekolte, koji je, kako prepričava u otvorenom pismu objavljenom na njezinu Twitter računu, šokirao muzejskog službenika na ulazu.

,,Ma ne, to neće biti moguće, to nije moguće, neće proći.”, rekao joj je. Nije stigla pokazati svoju ulaznicu i već se pred njom stvorio zaštitar. Nije joj bilo pravo. Nije razumijela zašto je ne pušta da uđe u muzej.

,,Smirite se gospođice, pravila su pravila”, govori joj.

,,Ali koja pravila?”, upitala je djevojka. Osjeća nelagodu, tenzije su povišene, a pogledi osoblja upereni su u njezine grudi. Mlada žena na kraju pristaje odjenuti jaknu, na veliko olakšanje muzejskih djelatnika koji je puštaju u muzej. Jeanne međutim nema mira i nakon incidenta idući dan piše otvoreno pismo na Twitteru u kojem objašnjava koliko se osjećala “diskriminiranom” zbog “seksizma” koji je doživjela u tom muzeju i detaljno opisuje što se zapravo dogodilo.


Kaže da joj niko nije otvoreno htio reći u čemu je problem, ali njihovi izrazi lica i pogledi prema dekolteu sve su joj govorili. Ostala je, kako piše, smirena i pokušavala saznati kakva je to pravila prekršila. Iako joj pravilo nisu izrekli, vjerovatno se radi o članu sedam internog pravilnika muzeja u kojem stoji da se posjetitelji trebaju decentno ponašati u skladu s javnim redom te ne uznemiravati druge posjetitelje.

Njezina objava došla je i do uprave muzeja koji se vrlo brzo putem društvenih mreža ispričao djevojci i obavijestio svo osoblje da čuvena pravila ne nameću nikakvu posebnu odjeću u muzeju. Međutim društvene mreže su se zapalile.

Mnogi korisnici interneta šokirani tom zgodom reagirali su brojnim komentarima na profilu djevojke koja se na Twitteru zove @jeavnne, čak su se i našalili i zbog činjenice da se u muzeju eto ne toleriraraju dekoltei, ali se čuvaju brojni aktovi pa čak i jedna od najkontroverznijih slika u povijesti umjetnosti – “Porijeklo svijeta” iz 1866. godine, slika Gustava Courbeta s eksplicitnim i vrlo detaljnim prikazom ženskog spolnog organa u krupnom kadru. (Jutarnji.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,