Petak, 24. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Evropski otok na kojem temperature u septembru iznose -3 stepena Celzijusa

Preuzmite sliku

Čak 89 posto otoka u potpunosti je prekriveno ledom, a nad njim obično su nadvijeni teški oblaci i magla. Ne čudi stoga što je nenaseljen.

Bouvet je jedan od najizolovanijih otoka na svijetu. Ovaj otok vječnog leda prostire se na 49 kvadratnih kilometra u južnom Atlantskom oceanu – negdje na pola puta između Rta Dobre nade na jugu Afrike i Antarktike.

Unatoč svojoj geografskoj lokaciji, ali i činjenici da ga je u 18. stoljeću otkrio francuski istraživač Jean-Baptiste-Charles Bouvet de Lozier po kojem je dobio ime, dio je norveškog teritorija, prenosi punkufer.hr.

  • Norvežani ga nazivaju Bouvetøya, a svoju su zastavu na njegov teritorij po prvi put stavili 1927. godine tijekom ekspedicije na Antarktiku. Kraljevskom odlukom pripojen je norveškom teritoriju 27. februara 1930. godine, a od 1971. proglašen je rezervatom prirode.

    Bouvet je otok vulkanskog porijekla. Njegov najviši vrh – Olavtoppen – izdiže se na 780 metara nadmorske visine u središnjem sjevernom dijelu. Čak 89 posto otoka u potpunosti je prekriveno ledom, a nad njim obično su nadvijeni teški oblaci i magla. Ne čudi stoga što je nenaseljen.

  • Ipak, na njemu povremeno borave ljudi. Tačnije na njegovom sjeverozapadnom dijelu u Nyrøysi gdje se nalazi istraživačka stanica. Norveški polarni institut proučava foke, pingvine i druge ptice od sredine 1990-ih godina prošlog stoljeća.

    Na Bouvetu se nalazi i automatizirana meteorološka stanica koja prati vremenske (ne)prilike od 1977. godine. Najviše temperature se bilježe u januaru i februaru, a najniže u julu i augustu. Prosječna temperatura u januaru na Bouvetu iznosi 1 Celzijusov stepen, a u septembru oko -3 Celzijusova stepena.  (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , , ,