Srijeda, 26. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Evropski aerodrom s nakošenom pistom na rubu litice koja vodi ravno u provaliju (VIDEO)

Preuzmite sliku

Aerodrom je okružen planinama, okovan snijegom i ledom te je često zavijen u maglu, što otežava vidljivost te izaziva velike probleme prilikom slijetanja ili uzlijetanja.

Zračna luka Courchevel nalazi se u srcu francuskih Alpa na nadmorskoj visini od 2008 metra. Ime je dobila prema istoimenom ski-resortu u sklopu kojeg se nalazi, a postala je popularna na društvenim mrežama zahvaljujući snimkama uzlijetanja i slijetanja od kojih se mnogima ledi krv u žilama.

Ovaj aerodrom ima neravnu pistu dugu tek 537 metara s nagibom od 18,5 posto,zbog čega na njega mogu sletjeti tek manji zrakoplovi poput Cessna, te helikopteri. Untoč tome, i dalje je riječ o vrlo izazovnom zadatku i za najiskusnije pilote, piše Punkufer.hr.

  • Aerodrom je okružen planinama, okovan snijegom i ledom, te je često zavijen u maglu što otežava vidljivost te izaziva velike probleme prilikom slijetanja ili uzlijetanja. Povrh svega, pista nije osvijetljena, a njezin rub nalazi se rubu litice.

    Ako letjelica ne postigne odgovarajuću brzinu prilikom polijetanja, ona će zasigurno završiti u provaliji. Baš zato je The History Chanel stavio Courcheval na popis sedmog najekstremnijeg aerodroma na svijetu.

    Kako izgleda slijetanje na ovaj francuski aerodrom, pogledajte u videu na YouTubeu. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , , ,