Srijeda, 22. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Evropska zemlja u kojoj je ispijanje piva bilo zabranjeno čak 74 godine

Preuzmite sliku

Nakon desetljeća prohibicije, od 1.3.1989. Islanđani su ponovno počeli uživati u hmeljastom napitku. Danas je država prepuna malih pivnica i zanatskih pivovara, a za pivom su Islanđani doslovno ludi. No, kako je uopće moguće da je sve do ‘89 pivo uopšte bilo zabranjeno?

Prvog ovog mjeseca širom Islanda, održavala su se razna veselja i fešte. Naime, taj datum Islanđani već tačno 30 godina slave kao Bjordagurinn (Dan piva), koji je značajan jer je stanovnicima zemlje vatre i leda omogućio da nakon 74 godine slobodno – piju pivo!

  • Davne 1915. vlasti su donijele odluku o zabrani svih alkoholnih pića bez iznimke. Nije se više mogli popiti pivo, ali ni vino, viski, votka – baš ništa. Naravno, to nije trajalo dovijeka, pa je 1933. dozvoljeno konzumiranje vina iz Španije i Portugala kako bi se popravili trgovački odnosi s navedenim zemljama. Uskoro su dopuštena i druga pića, ali pivo je i dalje, zbog političkih razloga bilo “non grata“. U to vrijeme se Island borio za nezavisnost od Danske (i izborio 1944.), a pivo se snažno povezivalo s danskom kulturom, tako da se pivo smatralo “antipatriotskim“ pićem.

  • Ok, istina je da su cijelo vrijeme prohibicije neka piva bila dozvoljena, ali mogla su imati maksimalno 2,25 posto alkohola, što je jasno sužavalo izbor na minimum. Danas – Islanđani su za pivom ludi.

    “Nevjerovatno je kad danas na internetu pustite rasprave iz parlamenta prije tridesetak godina, kad se raspravljalo treba li pivo biti legalno ili ne“ – kazuje Jon A. Sveinsson, vlasnik jedne pivovare za Lonely Planet. “Vremenom smo razvili kulturu piva, pa tako danas u svakom gradu ne morate tražiti velike pive, već možete gotovo svugdje pronaći one koje proizvode lokalci“ – pojasnio je.

    Egils, Gull, Thule i Biking najpoznatiji su islandske vrste piva, no ako se već ovdje zateknete, radije slijedite Jonovu preporuku i tragajte za malim pivovarama. (Punkufer.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: ,