Četvrtak, 4. Marta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Evo zašto su prozori u avionima okrugli…(VIDEO)

Preuzmite sliku

Većina prozora je četvrtasta, no oni u avionima su redovito okrugli, a evo i zašto

Rijetkima to padne na pamet dok gledaju kroz prozor za vrijeme leta avionom (ako su te sreće da sjede uz prozor), no odgovor na pitanje zašto su prozori u avionima okrugli prilično je zanimljiv.

Tokom godina, inženjeri koji se bave vazduhoplovstvom su naišli na mnoge prepreke ali i postigli brojna postignuća u svom radu. Zahvaljujući njima, s vremenom se u avionu moglo voziti sve više putnika, te su avioni mogli letjeti brže.

Promijenio se i izgled aviona, kako bi se povećala njihova sigurnost, a to uključuje i prozore.

1950-ih godina, kad je rastao broj putničkih aviona, de Havilland Comet je postao popularan, jer je – s kabinom pod pritiskom – mogao ići više i brže od drugih aviona.

No imao je četvrtaste prozore i 1953. godine su se dva aviona raspala u zraku, pri čemu je poginulo ukupno 56 ljudi. A krivac su bili prozori.

Naime, tamo gdje postoji ugao, postoji i slaba točka, a budući da prozori imaju četiri ugla, imaju i četiri potencijalno slabe točke, te je veća šansa da će pod pritiskom (recimo pritiska zraka), puknuti.

Počevši s proizvodnjom oblih prozora, pritisak koji bi mogao razbiti prozor se ravnomjerno rasporedio, te se tako drastično smanjila šansa da se on raspukne, piše Independent. (express.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,