Četvrtak, 3. Decembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

E ovo je ‘Black friday’: Greškom stavili ogroman popust, pa umjesto za 300 davali proizvod za 10 dolara

Izgubili milione za dva sata

Vodeći švedski brend u oblasti inovativne njege ljepote Foreo je uslijed pogrešne cijene u sistemu online prodaje, sa popustom od 96 odsto na regularnu cijenu inovativnog gadgeta UFO smarta masking, izgubio na Crni petak u roku od dva sata 10,76 miliona dolara.

Kompanija je danas objavila saopštenje u kome potvrđuje da će realizovati sve kupovine obavljene putem online prodaje na Crni petak, kada su uslijed kratkotrajne greške u sistemu kupci imali priliku da kupe inovativni gadget UFO smart masking device za svega 9,99 dolara, umjesto regularne pune cijene od 279 dolara.

Cjelokupne razmjere propusta potvrđene su jutros, kada su podaci pokazali da je ukupno kupljeno 38.575 komada UFO uređaja po cijeni od 9,99 dolara, što je kompaniju koštalo više od 10 miliona američkih dolara izgubljenog prihoda u vremenskom okviru od svega dva sata.

Smatra se da je do greške, koja se reflektovala na čitavu globalnu stranicu foreo.com, došlo oko 21.30 po srednjoevropskom vremenu, u petak, 29. novembra, kada je pojava neuobičajeno intenzivnog prometa na stranici prvi put prouzrokovala pad web sajta.

Pretpostavljajući da se radi u očekivanoj “ludnici” na Crni petak, tehničari su popravili kvar, ali pritom nisu primjetili grešku u navedenoj cijeni uređaja UFO, ostavljajući tako ovu opciju i dalje otvorenu za online kupovinu.

Grešku su uočili tehničari u noćnoj smjeni kada je oko 23.00 sata došlo do drugog pada stranice, i kada je broj korisnika sajta dostigao nezabilježene razmjere, budući da je u roku od sat i 20 minuta, online prodaja UFO uređaja dostigla nivo od po 20 komada u sekundi širom svijeta, navodi se u saopštenju. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje