Nedjelja, 3. Jula 2022.
Tuzlanski.ba logo

Dvogodišnji dječak usvojen preko video poziva na Zoomu, roditelji presretni

Preuzmite sliku

Američka porodica koja je željela usvojiti dijete nije odustala zbog prepreka uzrokovanih pandemijom korone.

Dvogodišnji dječak usvojen je uz pomoć videopoziva na Zoomu jer drugačije nije išlo.

,,Još uvijek ne možemo vjerovati da je Jaden postao naš sin. Presretni smo”, rekao je par koji je usvojio dječaka. Dvogodišnji dječačić bez roditelja Jaden našao je svoju trajnu porodicu i dobio roditelje za cijeli život, mada se usvojenje nije odvijalo uobičajenim tokom, prenosi People. Bračni par iz Forth Smitha u američkoj državi Arkansas, Kimberly Wieneke i njen suprug malom su Jadenu bili udomitelji posljednjih godinu dana.

 • Tokom te godine toliko su se vezali za dječaka, a i on za njih, da su odlučili da žele da njihov dom zauvijek bude i Jadenov te da ne žele biti samo udomitelji. Odlučili su da će učiniti sve da mališan i službeno postane njihov sin. Par je znao da se približava datum do kojeg po zakonu moraju zatražiti usvajanje djeteta, ali zbog pandemije koronavirusa isto je tako bilo jasno da se niko neće moći osobno pojaviti na sudskom saslušanju što bi nalagala normalna procedura.

 • Par je shvatio da se ipak sve može obaviti u virtualnom susretu i da bi sud to trebao omogućiti i priznati. Tako je i bilo. Na njihov je zahtjev mališan tako usvojen tokom video chata na Zoomu ranije ovog mjeseca.

  “Vidjeli smo slike dan nakon datuma usvajanja, suca, stručnjakinu za posvajanje, ljude iz Centra za usvajanje. Svi su se smješili od sreće i sve je obavljeno ovako da daljinu.”, rekla je Kimberly

 • “Sigurnost djece je na prvom mjestu i ovo je stvarno promijenilo cijelu interakciju s udomiteljima, usvajateljima i mogućnošću da brinemo o toj djeci”, rekli su iz Centra. Ali, bez obzira na koji način je usvajanje obavljeno, porodica Wieneke je presretna što je Jaden sada član njihove porodice, mama Kimberly novinarima. (Miss7.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,