Subota, 25. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Dogodilo se na današnji dan

Preuzmite sliku

Pogledajte događaje koji su se desili na današnji dan. Pronađite poznate ličnosti rođene ili umrle na današnji dan.

– 1832. Rođen Ivan Zajc, hrvatski skladatelj, dirigent i pedagog. Utemeljiteljem je hrvatske opere kao umjetničke ustanove, a opernu umjetnost u Hrvatskoj obogatio je i u stvaralačkom smislu. Najznačajniji je glazbenik djelatan u Hrvatskoj u posljednoj trećini 19. stoljeća.

– 1936. Američki atletičar afričkog porijekla Jesse Owens je skokom udalj 8,06 metara osvojio prvu od četiri zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Berlinu. Potom je pobijedio i na 100 i 200 metara i u štafeti 4×100 metara.

– 1958. Američka atomska podmornica Nautilus je pod zapovjedništvom Williama Andersona prva prošla ispod ledenog pokrivača Sjevernog pola.

– 1977. Umro kiparski arhiepiskop Makarios, vođa pokreta za neovisnost od Velike Britanije i prvi predsjednik Kipra od 1960. do smrti.

– 1996. UN priopćio da je vojska plemena Tutsi u Burundiju pobila hiljade civila plemena Hutu u seriji pokolja izvršenih između travnja i srpnja.

– 2004. Umro Henri Cartier-Bresson, francuski fotograf koji se smatra ocem modernog fotonovinarstva. Bio je jedan od pionira formata 35 mm i majstor tzv. iskrene fotografije. Razvio je stilove ulične fotografije.

– 2008. Umro Aleksandar Solženjicin, ruski pisac, nobelovac i jedan od najpoznatijih sovjetskih disidenata.

– 2016. Zbog sudjelovanja u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića u Munchenu 1983. Josip Perković i Zdravko Mustač na sudu u Munchenu osuđeni na doživotni zatvor.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,