Srijeda, 20. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Djevojku koja je gluha odbili poslužiti u restoranu jer je zamolila da skinu maske

Preuzmite sliku

TikTok korisnica Shannon Heroux u svom je videu u suzama ispričala kako su je zaposlenici američkog lanca drive-in restorana Dunkin ‘Donuts odbili poslužiti jer ih je zamolila da skinu zaštitne maske jer je gluha i može im samo čitati s usana.

U videu koji je u smo par dana sakupio gotovo devet miliona pregleda Heroux se prvo ispričala što je ‘tako emocionalna da nije uspjela snimiti video bez da se rasplače’, pa je dodala kako je bila zbunjena jer su joj konobari nešto govorili, a ona ih nije razumjela jer tad nije imala svoj slušni aparatić.

Objasnila je kako je tada jednu mladu zaposlenicu zamolila da spusti masku s lica kako bi mogla razumjeti što govori, no umjesto da ju posluša, djevojka je otišla po voditelja.

“Htjela sam joj samo reći da žurim i da bih samo naručila piće, ali je došao voditelj”,  prisjetila se Heroux, a po govoru tijela i gestikulaciji zaključila je, kaže, da ni njega nije bilo briga što ga ona uopće ne razumije.

@shannon_herouxI was refused service at a Dunkin Donuts because I’m deaf. I want to spread awareness on how this is not okay. Part one of the video. 💔♬ original sound – shannon_heroux

“Samo sam mu ponavljala da ga ne čujem i da mu moram čitati s usana, a kad sam vidjela da to ne uvažava, zamolila sam da mi napiše šta govori, ali je odbio iako su stajali par metara jedan od drugog i razdvojeni staklom“,  ispričala je.

“Shvatila sam da mi ne vjeruje da sam gluha jer pričam razgovijetno”, dodala je djevojka u suzama i rekla kako joj je razdoblje od početka pandemije izrazito teško i bez takvih ispada.

Nijedna gluha ili gluhonijema osoba ne bi trebala kroz tako nešto prolaziti, diskriminirani smo od početka pandemije i vrijeme je da se netko s tim pozabavi”, zaključila je, a prenosi Yahoo.

Sada, kaže, od lanca restorana traži javnu ispriku, a pratitelji su se složili da bi je uistinu i trebala dobiti.

@shannon_herouxDiscrimination Part 2 💔 please watch Part 1 to get an understanding of what happened and help spread awareness for the deaf community. #pandemic

♬ original sound – shannon_heroux

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,