Petak, 18. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Dječak beskućnik postao nepobjedivi šahovski majstor

Preuzmite sliku

Tanitoluwa Adewumi, desetogodišnji dečak porijeklom iz Nigerije, osvojio je prvenstvo države New York u šahu u kategoriji koja obuhvata djecu uzrasta do trećeg razreda osnovne škole.

Ova vijest ne bi bila posebno zanimljiva da se iza nje ne krije jedna nevjerovatna priča. Naime, Tanitoluwa je do 2017. godine živio u Nigeriji. Smrt je bila svuda oko njega. Njegova porodica je zbog zloglasnog Boko harama morala da napusti svoju zemlju.

 • Militanti ove islamističke grupe ubijali su nedužne civile u selu gdje je živio Tani, pa su morali da pobjegnu kako bi sačuvali svoje živote.

  Uspjeli su da stignu u New York, gde već četiri godine žive u prihvatilištu za beskućnike. Svakog dana čekaju vijesti o svojoj molbi da im se pruži azil u SAD.

  Tani, kako ga zovu prijatelji i porodica, prije godinu dana je zavolio šah, tačnije kad je počeo da pohađa osnovnu školu u NewYorku. To njegov uspjeh čini još većim.

  Dječak koji se prvi put susreo sa šahovskom tablom i figurama prije dvije godine uspio je da trijumfuje na državnom prvenstvu. Nadmudrio je bogatu djecu iz privatnih škola koja godinama rade sa svojim privatnim šahovskim instruktorima.

   

  Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

   

  Objavu dijeli DUCHESS INTERNATIONAL MAGAZINE (@duchessintmagazine)

  Malo je nedostajalo da Tani ne dobije šansu da se takmiči. Članstvo u šahovskom klubu se plaća, pa je majka morala da napiše molbu kako bi ga primili. Napisala je da njen sin jako voli šah, ali da jednostavno nemaju novac za članarinu i kotizacije. Na sreću, u školi su imali sluha, oslobodili su ga plaćanja i dobili šampiona.

  Tani obožava šah. Počeo je da pohađa besplatne trosatne lekcije svake subote u Harlemu. “Želim da postanem najmlađi velemajstor u istoriji”, rekao je za New York Times ovaj simpatični dječak.

  Njegov trener svjestan je da u rukama ima nebrušeni dijamant, pa je pokrenuo kampanju kako bi pomogao Taniju i njegovoj porodici. Od zacrtanih 25.000 dolara skupili su polovinu.

  “Za samo jednu godinu doći na ovaj nivo, popeti se na šahovski vrh i biti najbolji od najboljih i to bez finansijske pomoći porodice… Ja to nikada u životu nisam vidio”, kaže trener.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje