Petak, 19. April 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Dizalica spuštala goveda sa vrha zgrade

Građani Karačija, najvećeg pakistanskog grada, bili su svjedoci nesvakidašnjeg prizora spašavanja goveda s krova četvorospratnice, nekoliko dana uoči obilježavanja Kurban bajrama.

Većina muslimana kupuje životinje za klanje nekoliko dana prije tog islamskog praznika, ali Sijed Ejaz Ahmad (55) je kao isplativiji način vidio uzgajanje goveda u svom domu.

Ahmad je životinje smjestio pod krovnu nadstrešnicu, ali je 15 godina kasnije shvatio da će ih teško spustiti niz stepenice.

Zatrebala mu je dizalica, a spektakl je privukao mnoštvo ljudi koji su se okupili u četvrti Nazimabad.

“Bio sam malo uplašen jer sam to radio prvi put”, rekao je Mohammad Hanif koji je upravljao dizalicom, nakon što je na zemlju spustio sedam krava i volova.

 • FILE PHOTO: Residents watch as a sacrificial cow is lowered from a rooftop by crane, ahead of the Eid al-Adha festival in Karachi, Pakistan, August 12, 2018. REUTERS/Akhtar Soomro/File Photo

  “Bojao sam se da će životinje pasti među ljude, a pogotovo na djecu ako budu pružale otpor i slomile remenje”, poručio je Hanif i dodao da misli da se sada uvježbao u tome.

  Kurban bajram je prema islamskom kalendaru jedan od dva najvažnija praznika kojim muslimani obilježavaju Ibrahimovo žrtvovanje sina prema Božjoj zapovedi.

  Muslimani slave Kurban bajram klanjem životinja. Većinom se ‘žrtvuju’ ovce i koze, a meso potom podjele s porodicom i prijateljima ili doniraju siromašnima. (Hina)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,