Nedjelja, 25. Oktobra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Da li ste dovoljo hrabri da posjetite Drakulin dvorac? (FOTO)

“Naoružani” hrabrošću, a možda i bijelim lukom dvoje ljubitelja horor priča postaće prvi gosti Drakulinog dvorca u Transilvaniji nakon skoro 70 godina. Priliku da prenoće u ovom dvorcu imaće na Noć vještica, 31. oktobra.

Više od 80.000 ljudi prijavilo se na servis Airbnb kako bi učestvovali u globalnom takmičenju i osvojili priliku da prenoće u tvrđavi smještenoj na stijeni iznad kotline u centralnoj Rumuniji. Zvanični naziv dvorca je Bran, a riječ je o vili iz 11. vijeka koja predstavlja turističku atrakciju još od 1897. godine kada je irski pisac Bram Stoker objavio roman “Drakula“.

Noćenje u kovčezima

Na početku romana stoji da je londonski advokat Džonatan Harker putovao u udaljene šume Transilvanije zbog sklapanja posla sa misterioznim grofom Drakulom. Nekoliko stranica “okupanih krvlju” kasnije, aristokrata postaje drevni vampir sa velikim apetitom za arterije mladih žena. Iako Stoker nikada nije posjetio Rumuniju, njegov opis sablasnih dešavanja u dvorcu Bran stvorio je mit.

Pobjednici Airbnbovog takmičenja će, baš kao i mladi Harker u romanu, 31. oktobra krenuti na put prema Branu, a u dvorcu će ih dočekati Stokerov potomak kao domaćin večeri.

 • Nakon večere uz svijeće posjetioci će potom biti upućeni na mjesto gdje će provesti noć – sobu sa dva ogromna smotom obložena kovčega.

  Želimo uliti osjećaj straha na autentičan način, da ovo ne bude samo atraktivno sajmište“, kazao je za AFP Dakre Stoker, samoproglašeni vampirski stručnjak i autor.

  Razdvajanje činjenica od fikcije

  Mnogi od 500.000 turista koji godišnje posjete ovu lokaciju istražuju dvorac i njegove brojne sablasne kutke i pukotine.

 • Dvorac ima 57 soba na četiri sprata, ali vam ne mogu reći koliko ima vampira“, rekla je turistički vodič Anemona Todor. Svi koji su zainteresovani za duhove prošlosti ovdje ih mogu istraživati.

  Dvorac je izgrađen 1212. godine i bio je sjedište brojnih aristokrata prije nego što je postao ljetnja rezidencija kraljice Marije od Rumunije. Komunistički režim zauzeo je rezidenciju na kraju Drugog svjetskog rata, a kraljičinom unuku vraćen je tek 2006. godine. U međuvremenu je pretvoren u profitabilni privatni muzej.

  Priče kažu da je zatvorske ćelije dvorca u 15. vijeku držao okrutni princ Vlad Tepes koji je ostao poznat po tome što je probadao svoje žrtve i bio inspirisan Drakulinim likom.

  Označavanje zamagljenih granica između fikcije i činjenica zahtijeva “hiruršku preciznost“, kaže direktor marketinga zamka Aleksandru Priscu. Ipak, dodaje da tvrđava nudi upravo ono što se od nje očekuje: romantiku i misteriju u jednakim dozama.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,