Petak, 2. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Da li legenderni FIĆO dobija spomenik?

fico
Preuzmite sliku

Legendarni Zastavin model 750, odnosno 850, zvani Fićo dobit će svoj spomenik.

\"fico\"Na tradicionalnom \”Fića fest\” okupljanju zaljubljenika ovog mališana u Kragujevcu pokrenuta je inicijativa da se jugoslovenskom Oldtimeru koji je zaslužan za unaprjeđenje mobilnosti tadašnjeg stanovništva, podigne spomen obilježje.

Fićo je u svoje vrijeme bio od velikog značaja za cjelokupnu bivšu državu. To nije bio samo putnički automobil, koristio se u vojne i policijske svrhe, bio je vozilo hitne pomoći, ali i službeni automobil. Njegova proizvodnja je počela 1955. godine u Kragujevcu, a do 1985. godine je proizvedeno 923.487 primjeraka.

Ovaj automobil je bio svima pristupačan, veoma lako i jeftino se održavao, pa je velikim dijelom zaslužan za motorizaciju stanovnika bivše Jugoslavije. Tokom 60-tih godina je bio toliko popularan da su postojale liste čekanja za njegovu kupovinu. Danas ga još uvijek možemo sresti na cestama. S obzirom da su godine iza njega, uglavnom su to restaurirani modeli, koji se nerijetko koriste i na reli takmičenjima, a neki od njih vrijede i puno više nego po izlasku iz fabrike, prenosi Oslobođenje

\"fico-dobija-spomenik\"

Predsjednik kragujevačkog Udruženja ljubitelja \”Fiće\”, Slavoljub Bataljević, kaže da je početak proizvodnje Fiće predstavljao početak automobilske proizvodnje u Srbiji.

Fiat je u Kragujevcu napravio novu modernu fabriku. Zastavina fabrika više ne postoji, više se ne proizvode Fiće, Tristaći, Kečevi i Juge. Vjerujemo da bi spomenik Fići sačuvao uspomenu na sve te automobile, ali i na prvu fabriku automobila na Balkanu

Spomenik će biti postavljen ispred stare upravne zgrade Zastave, ali se još uvijek ne zna kada tačno…

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: