Utorak, 7. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Britanska kraljevska porodica podiže novi održivi grad u Engleskoj

Preuzmite sliku

Net-zero naselje biće izgrađeno na porodičnom imanju osnovanom 1337. godine površine 130 hektara, a biće namijenjeno zajednici sa različitim primanjima.

Princ Charles predstavio je planove za izgradnju novog, održivog grada u engleskom Kentu na 77 kilometara od Londona. Projekat održivog grada i formiranje cijelog pejzaža povjereno je arhitekti Benu Pentreathu i pejzažnoj arhitektici Kim Wilkie.

Grad će se prostirati na zemljištu površine 130 hektara, nedaleko od grada Favershama. Novi grad ima za cilj da obezbijedi prijatan život za stambenu zajednicu ljudi sa različitim primanjima, piše Dezeen.

 • „Predstavljen je novi master plan za uspostavljanje 2.500 novih domova sa ciljem da se obezbijedi i 2.500 radnih mjesta. Predlogom se podrazumijeva izgradnja vrlo kvalitetnog i održivog naselja mješovite namjene koje će postati uspješan novi urbani nastavak grada Favershama.“, navodi se u saopštenju kraljevske porodice.

  Budući grad ima naglasak na zelenim površinama u formi livada, bašti, voćnjaka i pošumljenih biciklističkih staza.
  Novi grad dizajniran oko mreže ulica sa drvoredima i centralnim zelenilom, gradiće se zajedno sa novom osnovnom školom, prodavnicama i drugim komercijalnim sadržajima na udaljenosti koja se može lagano prepješačiti, kako bi se podstakao održivi život zajednice, prenosi Gradnja.rs.

  Net-zero standardi

  Kroz razvijanje plana vodilo se računa o kvaliteti vazduha i zvučnim uticajima na budući grad, imajući u vidu blizinu prometne M2 i A2 saobraćajnice. Takođe, predviđeno je da se bude u saglasnosti sa LETI Climate Emergency Design Guide, čija je ideja da zgrade u Britaniji postanu net-zero do 2050. godine.

 • Pod terminom net-zero podrazumijevaju se one zgrade koje moraju da aktivno uklanjaju gasove CO2 iz atmosfere. To se može uraditi pošumljavanjem ili uređajima za hvatanje i skladištenje ugljenika.

  Radovi otpočinju tokom 2023. godine izgradnjom sportskih terena, dok će se stambene zgrade graditi od 2024. godine.  (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje