Četvrtak, 19. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Blue Origin već prodaje karte vrijedne 100 miliona dolara za buduće svemirske letove

Preuzmite sliku

Jeff Bezos, osnivač američkog diva e-trgovine Amazon, objavio je da je njegova kompanija Blue Origin već prodaje karte u vrijednosti od oko 100 miliona dolara za buduće svemirske letove, javlja Anadolu Agency (AA).

Na konferenciji za novinare održanoj nakon današnjeg uspješnog svemirskog putovanja, Bezos se zahvalio zaposlenicima i kupcima Amazona na financiranju svemirskog leta.

Ističući da su njegova očekivanja velika i da su već premašena, Bezos je dodao da je to bilo vrlo ugodno i zanimljivo iskustvo.

Naglasivši da je potražnja za budućim svemirskim letovima Blue Origina vrlo velika, Bezos je izjavio da je kompanija već prodala karte za buduće letove u vrijednosti od oko 100 miliona dolara.

Bezos je napomenuo da Blue Origin ove godine planira organizovati još dva putnička leta u svemir.

Svemirska letjelica New Shepard koju je razvila firma američkog milijardera Jeffa Bezosa, Blue Origin lansirana je danas iz američkog Texasa, s Bezosom kao jednim od 4 putnika.

Posadu u potpunosti čine civili i bez pilota, što je slučaj zabilježen prvi put u historiji. Nekoliko minuta nakon polijetanja posada svemirske letjelice došla je do bezvazdušnog prostora, a nakon kratkog putovanja kapsula se ponovo vratila na Zemlju.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , , ,