Ponedjeljak, 24. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Bježeći od poplava pauci ispleli najveću mrežu na svijetu

Preuzmite sliku

Desetine hiljada paukova sklanjajući se od poplave uspjelo je da isplete najveću paukovu mrežu ikad viđenu u području Westburyja u sjeverozapadnoj Tasmaniji.

Stanovnici potopljenog područja u Tasmaniji nisu jedini koji su ovih dana potražili utočište na uzvišenim dijelovima ovog podneblja nakon najveće poplave koja je pogodila ovo područje u posljednjih 40 godina. Preko vrhova potopljenih krošnji drveća osvanula je ogromna mreža koju su ispleli pauci i ostavili stanovništvo u čudu.

 • najveca-paukova-mreza2
 • Graham Milledge zadužen za arahnološku kolekciju u Australijskom muzeju, kaže da je ovaj nesvakidašnji prizor rezultat pokušaja desetine hiljada paukova da pobjegnu od nadolazeće vode tako što su tražili suhe tačke preostale u polplavi koje su se nalazile na vrhovima krošnji.

  Pauci su ispaljivali svoje niti u vazduh nadajući se da će se one zakačiti za više tačke od onih na kojima su bili ugroženi poplavom. “Pauci su glavni insekti predatori u ovom području, a ovakvi događaji samo dokazuju ljudima koliko ih mnogo ima”, izjavio je Milledge.

 • najveca-paukova-mreza3
 • Autor fotografija je lokalni stanovnik Ken Puccetti, koji je izjavio za australijski Guardian da mu je cijelo tijelo bilo prekriveno paukovom mrežom dok je pokušavao da snimi fotografije.

  Prošle godine sličan događaj se zbio u blizini Goulburna u Novom Južnom Velsu. (blic.rs)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,