Ponedjeljak, 18. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Bivši provalnik otkrio šta privlači pljačkaše i kako se možete zaštititi

Preuzmite sliku

Zahvaljujući nekadašnjem provalniku, sada možemo naučiti kako ti kriminalci zapravo biraju kuće za pljačku i na kojim mjestima traže dragocjenosti, piše Bright Side.

Nakon što saznate više o ovim savjetima, možda ćete ih htjeti primijeniti što je prije moguće. I kako se pokazalo, sigurnosni trikovi na koje smo se oslanjali tokom godina možda ipak nisu bile tako dobre ideje, prenosi Tuzlanski.ba.

Kupite na dvostruke prozore

Uobičajene prozore možete lako razbiti i provalnik ih može razbiti u prvom pokušaju. Međutim, dvostruki prozori (koji su laminirani) imaju plastiku između dva sloja. To pljačkašima otežava njihovo razbijanje.

 • Ne postavljajte visoku ogradu

  Provalnici najviše vole grmlje i visoke ograde. Na taj način neće upozoriti komšije kada uđu u vaš dom. Kuća s nižom ogradom i malo ukrasnih grmlja ili bez njih ima manje šanse da bude opljačkana.

  Ne oslanjajte se na pse kao zaštitnike od krađe

  Pse je lako nagovoriti i iznevjeriti kad provalnik uđe u kuću, posebno ako je neko vrijeme ciljao i promatrao kuću. Pa, možda je drugačije sa psima koji su dresirani da stvarno čuvaju kuću.

  Ako stvarno želite imati psa, ali želite da vam služi i kao umiljati kućni ljubimac i kao „alarm“, uzmite psa manje pasmine. Manji psi imaju tendenciju da laju sve glasnije i glasnije.

 • Ne stavljajte znak za psa

  Znak za psa neće otjerati provalnike, zapravo, vi im samo govorite što bi trebali očekivati ​​i na šta bi se trebali pripremiti. Dakle, ako imate psa i želite da vam signalizira kada neko ulazi u kuću, nemojte postavljati znak.

  Ne zaboravite očistiti prašinu i sa svog tajnog mjesta

  Provalnici mogu saznati vaša tajna skrovišta tražeći tragove prašine. Ako se prašina ne očisti na tom području, moći će vidjeti tragove prašine od trenutka kada ste premjestili objekt. Zbog toga je važno ne zaboraviti očistiti i to mjesto.

 • Stavite metlu na vrata

  Jednostavan način koji vam može pomoći da vam signalizira kada neko ulazi u vaš dom je da postavite metlu ili krpu na svoja prednja i zadnja vrata. Na ovaj način, kada provalnik pokuša ući u vaš dom na jedno od tih vrata, metla će pasti i stvoriti zvuk.

  Držite kalendar izvan pogleda prozora

  Najbolje vrijeme za provalnike da opljačkaju vaš dom je kad vas nema, pogotovo ako ste na odmoru. Oni obično zaviruju u vašu sobu i provjeravaju kalendar kako bi vidjeli vaše planove. Zato je bolje da planer držite što dalje od prozora.

 • Drugi način na koji mogu saznati da li kod kuće nema nikoga je provjerom poštanskog sandučića. Ako je puna, znaju da ste odsutni i kuća je ‘sigurna’ za njihov plan. Jedan od načina da se ovo spriječi je instaliranje utora za poštu na vrata. Međutim, obavezno dodajte metalni kavez s druge strane, tako da ako pokušaju uhvatiti vaše ključeve kroz utor, neće uspjeti.

  Držite zavjese za prozore otvorenima

  Cijenimo svoju privatnost i provalnici to koriste u svoju korist. Kada zavjese držimo zatvorene, operacija krađe vaših dragocjenosti imat će veće šanse za uspjeh jer ih vaše komšije neće vidjeti kad prođu pored prozora. Zbog toga držite zavjese otvorenima, posebno kada niste kod kuće.

  Držite roletne nagnute prema gore

  Roletne su također izvrsne za privatnost, ali mogu pomoći provalnicima da zavire i vide šta imate unutra. Zbog toga je bitno držati rolete prema gore. Na ovaj način možete imati svoju privatnost, osvijetliti sobu i provalnik neće moći zaviriti unutra.

 • Promijenite bravu u “udarnu ploču“

  Promjena brave je jedna od pristupačnih promjena u vašem domu koja će vam pomoći usporiti provalnike. Nabavite “udarnu pločicu“ i postavite je na svoja prednja i zadnja vrata. Ova vrsta brave je izdržljivija i teže se razgrađuje.

  Postavite sigurnosne kamere u visinu očiju

  Kada odlučite instalirati sigurnosne kamere u svom domu, pobrinite se da imate i nekoliko kamera postavljenih u visini očiju. Na ovaj način imat ćete veće šanse za snimanje lica provalnika.

 • Ne držite ključeve garaže u svom automobilu

  Drugi način na koji provalnici mogu lako ući u vaš dom je kroz garažna vrata, posebno ako ključeve držite u automobilu na prilazu. U automobile je lakše upasti, a ako dođu do ključa garaže, ući će u kuću bez ikakvih problema.

  Držite ukrase za zabavu dalje od pogleda

  Zabave su signali koje provalnici vole primati. Za njih to znači da ste vjerovatno upravo dobili vrijedne poklone koji su zreli za krađu. Zbog toga je pametno ne ukrašavati vanjski dio kuće i držati ukrase izvan prozora.

 • Držite dječje igračke unutra

  Dječje igračke mogu signalizirati provalnicima da ste naseljeni i da u svom domu najvjerovatnije imate dragocjenosti. Zato odnesite igračke svoje djece unutra kada se više ne igraju s njima.

  Randomizirajte automatizirani svjetlosni sistem

  Ako već imate ili planirate nabaviti automatizirani sistem osvjetljenja, nemojte podešavati svjetla da se uključuju svaki dan u isto vrijeme. Neka bude slučajno. Provalnici znaju za ove sisteme i provjeravaju kada se svjetla pale. Ako primijete da se svjetla uključuju svaki dan u isto vrijeme, vaša će kuća postati njihova naredna meta.

  Bonus: Više se fokusirajte na dnevnu sigurnost

  Pljačke se događaju češće tokom dana, posebno kada ste vani i radite neke zadatke ili na poslu. Provalnicima je lakše da opljačkaju vaše mjesto kad tamo nema nikoga. Većina ih neće riskirati preko noći jer vas mogu probuditi i pružiti vam priliku da ih uočite ili ulovite.

 • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,