Nedjelja, 27. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Bez cigareta, alkohola i TV-a: Tajna dugovječnosti najstarijeg čovjeka na svijetu

Appaz Iliev koji je tvrdio da je najstariji čovjek na svijetu, preminuo je u 123. godini. 

– Appaz je živio odgajajući osmero djece. Imao je 35 unuka i 34 praunuka. Volio je svoj život. Počeo je raditi sa sedam godina kao pastir, borio se u ruskom građanskom ratu od 1917. do 1922. godine. S 45 je godina postao vozač traktora i tako upoznao svoju suprugu koja je preminula 2014. godine. 1944. godine Staljin ga je deportirao u Kazahstan gdje je živio u velikom siromaštvu – rekao je Junus-bek Jevkurov, predsjednik Republike Ingušetije u sklopu Ruske Federacije, te nastavlja:

– Izbjegavao je gledanje televizije, nikada nije pušio, a ni pio alkohol. Jeo je samo svježe povrće iz vlastitog vrta i meso iz domaće proizvodnje. Pio je mlijeko i svježu izvorsku vodu. Spavao bi po 11 sati – otkrio je Junus-bek Jevkurov,

Appaz je navodno imao i sve svoje zube. Da su mu dokumenti sačuvani, njegov bi slučaj bio zabilježen u Ginisovoj knjizi rekorda, no ovako nikad nećemo znati je li uistinu nadmašio trenutno najstarijeg čovjeka na svijetu, Japanca Jiroemona Kimura, koji je preminuo u 116. godini.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,