Subota, 18. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Belgijanci recikliraju kosu odsječenu u frizerskim salonima

Preuzmite sliku

Frizeri širom Belgije pakuju odsječenu kosu u salonima koju kasnije prosljeđuju jednoj nevladinoj organizaciji koja ju reciklira radi zaštite životne sredine.

“Projekat za recikliranje kose” stavlja pramenove i lokne u mašinu koja ih pretvara u kvadrate koji se mogu koristiti za apsorpciju ulja i drugih ugljovodonika koji zagađuju životnu sredinu ili za izradu biorazgradivih kesa.

Suosnivač projekta Patrick Jansen objasnio je da jedan kilogram kose može da upije između sedam i osam litara ulja i ugljovodonika, te da se kvadrati napravljeni od kose mogu staviti u odvode kako bi upili otpadnu vodu prije nego što dođe do rijeke.

“Naši proizvodi su još više etični zbog činjenice da se proizvode lokalno i nisu uvezeni sa druge strane planete. Proizvode se ovdje kako bismo riješili lokalne probleme”, izjavio je Jansen za Reuters.

Na internet stranici projekta napominje se da kosa ima moćna svojstva: jedna dlaka može da podrži 10 puta veću težinu od svoje, upija masti i ugljovodonike, rastvorljiva je u vodi i veoma elastična zbog keratinskih vlakana.

Menadžer frizerskog salona “Heliode” u Briselu Izabel Volkidis jedna je od nekoliko desetina frizera u Belgiji koji plaćaju malu naknadu projektu za prikupljanje odsječene kose.

“Ono što mene lično motiviše jeste da se odsječena kosa u današnje vrijeme samo baca u kantu za smeće, a znam da se mnogo toga može uraditi s njom”, rekla je Volkidisova.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,