Srijeda, 28. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Astronautkinja rekorderka: U životu radite ono čega se bojite i srušite vlastite granice

Preuzmite sliku

Christina Koch provela je 328 dana na Međunarodnoj svemirskoj stanici i tako postala prva žena astronautkinja koja je ostala u orbiti više od 300 dana. Osim toga, bila je dio prve kompletno ženske ‘šetnje u svemiru’ kad je s kolegicom Jessicom Meir mijenjala neispravnu bateriju na ISIS-u, piše BBC.

Šetnja je trajala pet sati, a dio nje se prenosio uživo na televiziji Američke svemirske agencije (NASA) i na njezinoj mrežnoj stranici, prenosi Tuzlanski.ba

Koch je već prošetala svemirom te joj je ženska šetnja bio peti ‘izlazak u svemir’. Ukupno je 14 žena dosad prošetalo svemirom, a prva je bila ruska astronautkinja Svetlana Savickaja u julu 1984.

Christina Koch je sletjela na Zemlju 6. februara, a otkrila je kako joj svaki njen put u svemir neizmjerno znači te je dokaz da se snovi ostvaruju.

Ona je još od obdaništa sanjarila kako će postati astronautkinja i ta je ideja nikad nije napustila. Kaže kako ljudi doista mogu postići sve što žele, pod uvjetom da to žele iz srca i maksimalno se potrude da to ostvare.

– U životu radite ono što vas plaši, tako ćete srušiti vlastiti granice i nadići sebe – savjetuje svim ljudima, a posebno ženama te naglašava kako je počašćena što je uzor mnogim djevojčicama.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,