Ponedjeljak, 21. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Afričko pleme posebno po nesvakidašnjim običajima: Žene imaju više ljubavnika, pitaju se oko imovine…

Preuzmite sliku

Širom Sahare živi oko dva miliona Tuarega, koji su plemenski narod poznat po svojoj plavoj odjeći i lutanju po pustinji. Specifični su po slobodi koju uživaju njihove žene, koje mogu da mijenjaju ljubavnike bukvalno svaki dan, a uz to muškarac pred ženom može da jede samo ako joj je – ljubavnik.

Tuarezi su dio berberskih naroda i uglavnom su muslimanske vjeroispovijesti.

Ipak, za razliku od mnogih drugih islamskih društava, većina žena Tuarega ne nosi marame preko glave, tj. ne skriva lice u javnosti jer muškarci žele da vide njihova lijepa lica.

Umjesto toga, muškarci prekrivaju svoja lica, pa otuda nadimak – plavi narod iz Sahare. Naime, indigo boja njihove odjeće i turbana boji im kožu koja vremenom postaje plavičasta, prenosi Zadovoljna.rs.

 • Tuarezi nisu kao druga plemena baš zbog statusa koji uživaju njihove žene. One i prije braka mogu da imaju seks, što i nije baš uobičajeno u sličnim kulturama. Osim toga slobodno mogu da imaju više ljubavnika, sve dok se pridržavaju strogih pravila privatnosti koja važe u njihovom društvu, pišu na sajtu Twentyfivehundred.com.

  Dakle, glavno pravilo kod seksa u plemenu Tuarega je da se muškarac ušunja u šator svoje drage po mraku i napusti ga prije zore.

  Zato tamo nije neobično da muškarac parkira kamilu kod šatora svoje ljubavnice, uđe na zadnji ulaz i u šatoru provede vrelu noć. Za to vrijeme kamila ga strpljivo čeka napolju, a ženina porodica, koja takođe boravi u istom šatoru – pretvara se da se ništa ne dešava. Ako žena odluči da sutradan u šatoru dočeka nekog drugog muškarca, tako će i biti.

 • Tuarezi ne praktikuju matrijarhat, muškarci i dalje donose najvažnije odluke i utiču na politiku u društvu, ali žensko mišljenje je visoko cijenjeno, pa se čak vjeruje i da žene vuku konce iz sjenke. Takođe, porodice prate svoje krvne linije preko žena, a ne muškaraca. Žene Tuarega se pitaju i oko imovine, one su te koje posjeduju šatore i sve životinje koje su glavni resursi ovog naroda.

  Kao i u ostatku svijeta, i ovdje se mnogi brakovi završavaju razvodom. Žene u tom slučaju zadržavaju većinu imovine, uključujući one šatore i životinje, kao i starateljstvo nad svom djecom. To znači da razvedeni muškarac mora da se vrati kući – majci. Zanimljivo je da taj razvod tamo nije nikakva sramota, već se i prigodno obilježi – kako bi drugi muškraci znali da je žena slobodna.

 • Zanimljiv je i jedan običaj koji njeguju Tuarezi – krajnje je nepristojno da muškarac jede pred ženom sa kojom ne može da ima seks, a posebno ne treba da jede pred taštom jer je to velika sramota.

  U posljednje vrijeme, zbog turbulencija na Istoku, Tuarezi su se zadesili u vrtlogu sukoba i nemilih događaja, ali ostaje nada da će ovo misteriozno jedinstveno pleme sačuvati svoju kulturu i tradicijiu, kao i prethodnih 1.000 godina.  (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,