Utorak, 7. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Dogodilo se na današnji dan

Preuzmite sliku

– 1862. U Zagrebu umro Pavao Štoos, pjesnik hrvatskog preporoda. Proslavio se pjesmom “Kip domovine u početku leta 1831.” i mnogim prigodnicama koje je posvećivao vodećim ličnostima i važnim događajima hrvatskoga narodnog preporoda. Autor je i pjesme “Poziv u kolo ilirsko”. Završio je bogosloviju i u Zagrebu je neko vrijeme bio biskupov tajnik. Rodio se 10. prosinca 1806. u Dubravici.

– 1853. Rođen nizozemsko-francuski slikar Vincent van Gogh, jedan od najoriginalnijih i najznačajnijih u svjetskom slikarstvu uopće. Preteča je europskog ekspresionizma. Slikao je žarkim bojama i temperamentnim potezima. Nepriznat za života i praćen mnogim nedaćama, izvršio je 1890. godine samoubojstvo. Za njim je ostalo 850 slika i 900 crteža, djela koja su presudno utjecala na razvoj europskog slikarstva. Među najpoznatijima su “Suncokreti”, “Seljaci uz zdjelu krumpira”, “Na pragu vječnosti”, “Zvjezdana noć”, “Cesta s čempresima”.

– 1912. Umro njemački književnik Karl May, autor kojega zaboravljaju gotovo svi književni povjesničari, a pamte milijuni čitatelja, pustolovni pisac čije je djelo zabavne naravi i goleme popularnosti. Prevođene na tridesetak jezika, njegove su knjige objavljivane u rekordnim nakladama, a poznatije su “Na dalekom zapadu”, “Lovci na medvjede”, “Kroz pustinju”, “Winnetou”, “U carstvu srebrnoga lava”, “Blago u srebrnom jezeru” i “U Balkanskim gudurama”. Prema njegovim djelima snimljeni su mnogi filmovi i televizijske serije, a predložak su i za mnoštvo stripova.

– 1937. Rođen Warren Beatty, američki glumac, scenarist, redatelj i producent. Već prvom filmskom ulogom u filmu “Sjaj u travi”, 1961. godine, doživljava veliki uspjeh , posebno kod mlađe publike. Tijekom karijere pažljivo bira uloge, u kojima može istaknuti osebujnost svoga senzibiliteta. Definitivnu glumačku afirmaciju postiže u filmu “Bonnie and Clyde” 1967. likom legendarnog gangstera Clyde. Tom ulogom postiže golemu popularnost i postaje modelom za brojne slične interpretacije drugih glumaca. Vrhunac njegove karijere je biografsko-povijesni film “Crveni”, za koji, 1981. godine dobiva Oscara za režiju.

– 1995. Bh. redatelju Ademiru Kenoviću dodijeljeno specijalno priznanje francuskog ministartsva kulture, titula Viteza reda umjetnosti i lijepe riječi. Ova posebna čast je namijenjena umjetnicima koji su se istaknuli svojim umjetničkim kreacijama u Francuskoj i svijetu.

– 2002. U Winsdoru, u 102 godini preminula britanska kraljica Majka Elizabeth. Rođena je 4. kolovoza 1900. u Londonu u plemićkoj škotskoj obitelji. Godine 1923. udala se za Alberta, vojvodu od Yorka, drugog sina kralja Georgea V. i kraljice, Mary od Tecka. Do 1936. nosila je titulu vojvotkinje od Yorka. Iznenadno je postala kraljica supruga Ujedinjenog Kraljevstva kada je Albertov brat Edward VIII. abdicirao. Do kraja života bila je omiljen član kraljevske obitelji – uvijek je nosila bezbrižni osmijeh i njime pružala osjećaj stabilnog klontinuiteta.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: