Subota, 24. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Unaprjeđenjem poslovnog ambijenta Tuzlanki kanton učiniti atraktivnim za strana ulaganja

IFC 01 800x600
Preuzmite sliku

Popularno

Predstavnici Vlade Tuzlanskog kantona i Međunarodne finansijske korporacije IFC (članica grupacije Svjetske banke) potpisali su danas Ugovor o realizaciji projekta poboljšanja poslovnog okruženja u Tuzlanskom kantonu.

IFC 01 800x600

Cilj Projekta, čiji budžet iznosi 227.695,00 KM, jeste da se kroz pružanje pomoći odabranim institucijama, na sva četiri nivoa vlasti (državni, entitetski, kantonalni i općinski), provedu reforme poslovnog okruženja, poveća konkurentnost i omogući Kantonu da privuče više ulaganja.

To bi se trebalo ostvariti putem provođenja reforme poslovnog okruženja, povećanja konkurentnosti putem smanjenja troškova i rizika poslovanja, kreiranja elektronskog internet registra administrativnih postupaka, povećanja transparentnosti u sprovođenju istih, kao i putem jačanja olakšavanja ulaganja i procjene konkurentnosti sektora poljoprivrede, rečeno je prilikom potpisivanja dokumenta.

˝Projekat će se provoditi u osnovnim resornim ministarstvima čiji su ministri i članovi radne grupe koja će raditi na implementaciji projekta. Nadamo se da ćemo uključivanjem što većeg broja ministarstava dobiti što bolju sliku svih elemenata koji se odnose na implementaciju˝, kazala je Koordinatorica projekta, ministrica razvoja i poduzetništva Dijana Bilanović. Uzimajući u obzir ciljeve projekta u realizaciju će biti uključena ministarstva razvoja i poduzetništva, saobraćaja, turizma i trgovine, poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, prostornog uređenja i zaštite okolice i Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva, a po potrebi će se uključivati i ostala ministarstva u Vladi Tuzlanskog kantona.

IFC 02 800x600

Radnu grupu će predvoditi premijer TK Sead Čaušević, koji je ovom prilikom istakao: ˝Volio bih da smo ovo radili u prošloj godini i da danas mogu da kažem da smo završili administrativni dio, te da sada radimo na eliminaciji svih prepreka da bi stvorili uslove da strane investicije dođu na Tuzlanski kanton. Vi znate da je to najveći problem. Na čelu grupe sam ja, a članovi su ministri. To znači da je to za nas najznačajniji posao. Želimo da ovaj Kanton učinimo privlačnim i ovaj dokument bit će prvi korak, ali nećemo čekati do kraja 2013. godine. Pokušat ćemo da radimo paralelno, da pokušamo dovesti strane investicije na način da kažemo da radimo ovaj materijal, da istovremeno neke od prepreka uklanjamo u hodu da bi konačno došli do toga da naš kanton bude privlačan za strance˝, kazao je Čaušević.

Regionalni menadžer IFC-a Per Kjellerhaug je kazao da je ključ uspjeha smanjenje administrativnog opterećenja na privrednike. ˝Putem elektronskog registra, privrednici će biti u mogućnosti da na transparentan način dođu do svih onih informacija koje njih interesuju. Privrednici i preduzeća treba da se koncentrišu na poslovanje, a ne da vrijeme provode na administrativnim poslovima. Važan element je imati investicioni podsticaj koji zaista utiče na privlačenje investitora, pri tome mislim na fiskalne i nefiskalne podsticaje˝, kazao je Kjellerhaug i dodao da je Bosna i Hercegovina vrlo važna zemlja za IFC. Projekat starta odmah po zaključenju Ugovora sa IFC-om i traje do 15. decembra naredne godine.

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: