Srijeda, 17. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Potpisani ugovori za dodjelu sredstava iz Budžeta Grada Tuzle za smanjenje aerozagađenja

Preuzmite sliku

Popularno

Grad Tuzla je u petak  u Narodnom pozorištu  upriličio potpisivanje ugovora sa korisnicima sredstava iz Budžeta Grada Tuzle za sufinansiranje mjera smanjenja aerozagađenja, ovog puta sa korisnicima mjera koje se odnose na mjere poboljšanja energijske efikasnosti i smanjenja aerozagađenja (peći na pelet i kompaktno-toplinske podstanice – KTP).

Grad Tuzla je, putem Službe za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica, u martu ove godine raspisao deseti po redu Javni poziv za dodjelu sredstava za sufinansiranje mjera smanjenja aeroagađenja i poboljšanja energijske efikasnosti u individualnim stambenim i individualnim stambeno-poslovnim objektima na području grada Tuzla. Za ove namjene, u Budžetu Grada Tuzle za 2023. godinu planirana su sredstva u iznosu od oko 1.200.000,00 KM (preciznije 1.198.424,32 KM).

Mjere poboljšanja energijske efikasnosti i smanjenja aerozagađenja koje su bile predmet Javnog poziva za sufinansiranje su sljedeće:

– nabavka i ugradnja toplotnih pumpi (u iznosu od 50% od vrijednosti nabavke i ugradnje toplotne pumpe, a ne više od 6.000,00 KM),

– „utopljavanje“ objekata radi smanjenja toplinskih gubitaka, u vidu nabavke i ugradnje materijala za izolaciju vanjskih zidova i tavanice objekata, te nabavka i ugradnja vanjske stolarije (u iznosu od 50% od vrijednosti nabavke i ugradnje materijala za izolaciju vanjskih zidova, tavanice i nabavke i ugradnje vanjske stolarije, a ne više od 6.000,00 KM)

– nabavka i ugradnja kompaktnih toplinskih podstanica – KTP (u iznosu od 50% od vrijednosti nabavke i ugradnje KTP-a, a ne više od 5.500,00 KM) i

– nabavka i ugradnja kotlova sa isključivim pogonom na drvnu biomasu – peći na pelet (u iznosu od 50% od vrijednosti nabavke i ugradnje peći na pelet, a ne više od 2.000,00 KM).

Na Javni poziv su pristigle ukupno 504 prijave. Od 412 prijava koje su od strane Komisije ocijenjene kao uredne i potpune, 25 prijava se odnosilo na nabavku i ugradnju peći na pelet, 54 prijave su se odnosile na nabavku i ugradnju kompaktnih toplinskih podstanica – KTP-a, 145 prijava se odnosilo na „utopljavanje“ objekata, a ostalih 188 prijava se odnosilo na nabavku i ugradnju toplotne pumpe.

Grad Tuzla je sa aplikantima koji su ispunili propisane uslove za dodjelu sredstava za sufinansiranje mjere „nabavka i ugradnja peći na pelet“ (ukupno 25 aplikanata) i sa aplikantima koji su ispunili propisane uslove za dodjelu sredstava za sufinansiranje mjere „nabavka i ugradnja kompaktnih toplinskih podstanica – KTP“ (ukupno 54 aplikanta) zaključio ugovore o regulisanju međusobnih odnosa u vezi sa dodjelom sredstava za sufinansiranje navedenih mjera, dok će se sa aplikantima koji su se prijavili za dodjelu sredstava za sufinansiranje mjere „utopljavanje objekata“ i mjere „nabavka i ugradnja toplotne pumpe“, ugovori zaključiti po dostavljenju u ostavljenom roku energijskih pregleda od strane aplikanata i objavi konačnih rang listi, u skladu sa raspoloživim iznosom sredstava u Budžetu Grada Tuzle.

Podsjećamo da je, počev od polovine 2020. godine pa do danas, iz Budžeta Grada Tuzle za sufinansiranje projekata energijske efikasnosti dodijeljeno oko 2,5 miliona KM (preciznije 2.523.573,46 KM), pri čemu je implementirano ukupno 838 mjera smanjenja aerozagađenja.

 • Pojedinačno po mjerama:

  KOMPAKTNE TOPLINSKE PODSTANICE (KTP) – 95, ukupno 377.254,08 KM

  TOPLOTNE PUMPE – 182, ukupno 948.977,67 KM

  UTOPLJAVANJE“ OBJEKATA – 104, ukupno 404.313,94 KM

  PEĆI NA PELET – 457, ukupno 793.027,77

  U svom obraćanju prisutnim korisnicima sredstava predstavnicima medija, gradonačelnik Tuzle, dr. sc. Zijad Lugavić, naglasio je kako Grad Tuzla nastavlja kontinuitet politike podrške građanima u cilju smanjenja aerozagađenja, na način da iz Budžeta Grada sufinansira četiri mjere podrške u toj oblasti.

  “Danas potpisujemo ugovore sa 79 naših građanki i građana, za sufinansiranje dvije mjere, a to je nabavka kompaktnih podstanica za priključak na sistem  centralnog grijanja, i kupovina peći na  pelet, dakle 79 ugovora danas potpisujemo čija je ukupna vrijednost negdje oko 350 hiljada konvertibilnih maraka.

  Osim ovih 79 ugovora, koje danas potpisujemo, imamo još preko 350 zahtijeva građana koji zadovoljavaju uslove javnog poziva za preostale dvije mjere smanjenja aerozagađenja (utopljavanje objekata i nabavka i ugradnja toplotnig pumpi). Trenutno u budžetu imamo oko 1,200,000 hiljada konvertibilnih maraka za ove namjene. Obzirom da ova sredstva neće biti dovoljna da podržimo sve aplikante koji ispunjavaju uvjete i po druge dvije linije, nastojat ćemo da do kraja godine obezbijedimo dodatna sredstva u što većem iznosu kako bi smo podržali što veći broj onih koji su aplicirali po druge dvije mjere: nabavku toplotnih pumpi i utopljavanje objekata. Ni jedne godine nismo imali ovoliko veliki broj aplikanata, što je nama drago obzirom da sav ovaj napor koji Grad Tuzla ulaže od 2019. godine do danas u promociji zdravog života u promociji značaja smanjenja aerozagađenja, evo vidimo urodio velikim plodom i da su građanke i građani apsolutno prepoznali i odlučili se da ove godine u  ovako velikom broju apliciraju”, izjavio je gradonačelnik, te naglasio da će Grad Tuzla nastaviti sa realizacijom ovih aktivnosti i u budućem periodu:

  “Međutim, to ne može da bude priča samog Grada Tuzle. Znate, zrak nema granice, a to moraju raditi sve okolne općine Tuzlanskog kantona, sve općine i gradovi Bosne i Hercegovine, Evrope. Svi mi moramo da budemo odgovorni prema budućnosti, prema budućnosti koja stoji pred nama i prema budućnosti koja stoji pred mladim osobama, a ako ne za nas, onda moramo da se borimo da njihova budućnost bude perspektivna da njihova budućnost bude dobra, da stvorimo uslove za zdraviji okoliš i da njihovo životno okruženje bude daleko bolje nego što to mi danas imamo”, dodao je gradonačelnik Lugavić u svojoj izjavi.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje