Četvrtak, 28. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Neko vreba okolicom Sunje i puca u konje koji su na ispaši, dosad ih je ubio osam

Preuzmite sliku

Popularno

Nepoznati počinitelj iz vatrenog je oružja krajem prošle godine i krajem januara ove godine kod Sunje ustrijelio osam konja autohtone pasmine hrvatskog hladnokrvnjaka istog vlasnika, saopštila je sisačko-moslavačka Policijska uprava.

Kako je javljeno iz Policijske uprave, konji su najprije ustrijeljeni kod Strmena, a zatim kod Crkvenog Boka, gdje su bili na ispaši. Policija traga za počiniteljem toga kaznenog djela. Ustrijeljena su grla autohtone pasmine hrvatskog hladnokrvnjaka istog vlasnika, koji štetu procjenjuje na 120.000 kuna (30.000 KM).

To nije prvi slučaj na tom području da neko zbog nepoznatog razloga “pravdu uzima u svoje ruke”. Posljednjih godina na tom je području ubijeno dvadesetak konja. Problem je i dublji, upozorava konjogojac Josip Mačak.

Mnogi vlasnici konja, kako kaže, ne brinu se o svojim grlima koja su na slobodnoj ispaši, pa čine golemu štetu na usjevima i u vrtovima.

Konjogojci su se nekoliko puta sastajali s predstavnicima policije, ali bitnih pomaka očito nema. Pokrenuti su i neki sudski postupci protiv pojedinaca, ali oni se nerijetko ponavljaju zbog formalnih razloga, a počinitelji još nisu kažnjeni.

Kako je rekao Mačak, koji je i sam podnio dvije prijave, posljednji je čas da se na području sunjske Posavine uvede više reda u konjogojstvo jer bi sukobi mogli eskalirati. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,