Nedjelja, 25. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

BiH pogađa najjači toplotni val u posljednjih 20 godina

Preuzmite sliku

Popularno

Bosnu i Hercegovinu će od 1. avgusta pogoditi četvrti toplotni val ovog ljeta, ujedno najjači za ovo ljeto, ali i u posljednjih dvadesetak godina, najavio je Nedim Sladić, prognostičar i meteorolog,

“Ugroženi su svi postojeći rekordi, a nadležni neka se pripreme na proglašenje crvenog meteoalarma i stanja elementarne nepogode”, poručio je Sladić.

Situacija polako, ali i iz dana u dan sve sigurnije, izmiče kontroli. Žestok četvrti toplotni val zapljuskuje Bosnu i Hercegovinu već od subote, 29. jula, i potrajat će po prvim izgledima najmanje desetak dana uz varijacije u jačini toplote, pri čemu se ekstremno vruće vrijeme očekuje u periodu između 1. i 5. augusta. Već je zasigurno da će ovo biti najsnažniji toplotni val koji je zapljusnuo Bosnu i Hercegovinu, ne samo ovog ljeta, već i unazad dvadesetak godina, napisao je Sladić na zvaničnom Facebook nalogu.

Također, svi do sada postavljeni rekordi se dovode u situaciju da vrlo lako budu oboreni. Izuzetno je opasan po zdravlje svih vidova stanovništva i starosnih dobi, a u najgorem obliku može uzrokovati i smrtonosni ishod.

Uzročnik: iznimno snažna Azorska anticiklona će imati najviše utjecaja na vrućine u većem dijelu jugozapadne, južne i jugoistočne Europe, jer će se u Sredozemlju u sklopu postojeće anticiklone uspostaviti prostrani i osnažen termobarički greben koji će uz jugozapadno visinsko strujanje imati za posljedicu neprestano stizanje vrlo vrućeg zraka prema našim područjima sa područja sjeverne Afrike, dok se glavnina nestabilnosti zadržavaju dosta daleko od naših krajeva na sjeverozapadu kontinenta.

U takvim okolnostima, kako će sve nestabilnosti biti daleko na sjeveru, snažna anticiklona i konstantan stizanja toplote u sklopu osnaženog termobaričkog grebena koji će pružati svoj greben i van okvirnih granica Balkana, dakle sjevernije od naših krajeva, eliminisat će sve potencijalne nestabilnosti i usloviti da i visinski i nizinski sloj atmosfere bude dosta stabilan, bez jačeg gradijenta i po suhom adijabatskom zagrijavanju, što znači potpuno mirno vrijeme bez vjetra, a pri uslovima bezvjetrice temperature mogu brzo i neprestano rasti pri čemu neće postojati uslovi niti za dnevni razvoj oblačnosti, što će također biti dodatno “gorivo“ za daljnji neometani rast temepratura zraka.

Temperature će zaista biti ekstremne. Ali, to bi bilo kontra svih pravila. Kako će biti iznimno vruće, njihov očekivani rang je, prema trenutnim izgledima numeričkih modela i dostupnim podacima, većinom između 37° i 42°, lokalno i do 44°C. Četrdeset i četiri stupnja mogu očekivati pojedina područja sjeveroistočne i sjeverne Bosne, kao i sami jug Hercegovine. Treba spomenuti da nam definitivno slijede i tropske noći, tj. one noći u kojima temperatura kroz cijeli tok noći ne pada ispod 20°C. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje