Ponedjeljak, 20. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Zbog navijačkog nasilja otkazana utakmica Bastia – Nantes

Preuzmite sliku

Utakmica 27. kola francuskog prvenstva između Bastie i Nantesa, koje se trebala igrati u subotu, otkazana je zbog navijačkog nasilja.

Naime, zbog lošeg sigurnosnog stanja na Korzici, rukovodstvo lige i predstavnici francuske i korzikanske vlasti odlučili su da je utakmicu najbolje odgoditi, a novi datum odigravanja će vjerovatno biti 9. mart.

Neredi u kojima su se navijači Bastie sukobili sa policijskim snagama u nedjelju, a potom i u ponedjeljak izbili su poslije gostovanja korzikanskog kluba kod Reimsa. Tom prilikom policija je uhapsila jednog navijača Bastie, što je izazvalo njihov gnjev.

U nedjelju je stotinjak pristalica Bastie napalo policijsku stanicu, pri čemu je došlo do ozbiljnih sukoba u kojima je jedan navijač ranjen u oko. Neredi se nisu smirili ni u ponedjeljak, čak su izbili i u gradiću Corteu. Policija je uhapsila sedam huligana.

„Ne možemo prihvatiti da fudbal bude talac političke borbe. Ne želimo tolerisati da fudbal postane izgovor za nasilje“, rekao je Frederic Thiriez, predsjednik francuske lige.

Navijači Bastie inače su problematični. Ove sezone su već bili u centru pažnje. Poslije domaćeg poraza njihovog tima od Paris Saint-Germaina rezultatom 0:2 divljali su po Bastiji. Tada su huligani izazvali požar u bankama čije se prostorije nalaze u blizini stadiona, čime su napravili štetu koja je procjenjena na preko milion eura. Pedesetak pristalica korzikanskog kluba se sukobilo sa policijom koristreći Molotovljeve koktele, bejzbol palice i metalne šipke. (AA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje