Srijeda, 1. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Đoković pravi Uniju igrača, Nadal i Federer protiv

Preuzmite sliku

Popularno

Prvi reket svijeta je duže vrijeme nezadovoljan radom ATP-a i statusom koji igrači imaju.

Najbolji teniser svijeta, Srbijanac Novak Đoković, osniva novo tenisko udruženje – Uniju igrača (PTPA), no taj njegov potez nisu podržali Rafa Nadal i Roger Federer.

Kako tvrdi New York Times, Đoković je duže vrijeme nezadovoljan radom ATP-a i statusom koji igrači imaju te će dati ostavku na dužnost predsjednika ATP Vijeća igrača, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

U nedjelju je Đoković, nakon osvajanja Cincinnati Mastersa, poslao pismo u kojem objašnjava zašto osniva Uniju igrača.

“Imao sam blagoslovljenu dosadašnju karijeru i nemam drugih interesa, osim održivosti i budućnosti tenisa. Do sada sam se trudio predstavljati interese igrača na ATP-u i Grand Slam turnirima, ali iako sam bio broj jedan na svijetu, redovno sam odbijan. Zalupili su nam vrata i nisu nas poštovali. Unija igrača nije novi projekat, ta ideja postoji već 30 godina i mnogi igrači iz različitih generacija su pokušavali sastaviti udruženje ili savez kako bi igrači imali bolju zastupljenost u tenisu. Ali, nisu uspjeli zbog nedostatka zajedništva“, navodi se, između ostalog, u pismu tenisera iz Srbije.

Posebno ga je naljutila situacija od prije tri dana, kada su organizatori Cincinattija, koji se igrao u New Yorku, otkazali cjelodnevni program a da igrače nisu ništa pitali.

Suprotan stav velikih rivala

“Trenutno nemamo nikakvih dogovora, čekamo odaziv igrača, ali smo spremni za borbu. Nadam se da će u našoj Uniji biti 500 najboljih tenisera, naravno, želim i Rafu i Rogera“, kazao je Đoković.

No, njegovi najveći suparnici Nadal i Federer nisu podržali tu ideju, već su pozvali na zajedništvo u profesionalnom tenisu.

Federer i Nadal su u koordiniranoj akciji preko Twittera izrazili nezadovoljstvo što Đoković osniva novo udruženje.

“Svijet i sport su trenutno u vrlo zahtjevnom i komplikovanom položaju. Lično smatram da je sada vrijeme kada svi moramo ostati mirni i djelovati u istom smjeru. Sada je vrijeme za zajedništvo, a ne osvetu”, napisao je Nadal na Twitteru, a njemu je odgovorio Federer.

“Sada je vrijeme da u tenisu napravimo nešto veliko, ali samo ako smo jedinstveni. Igrači, turniri i krovne organizacije moraju djelovati zajedno, nije vrijeme za rascjepe.” (Al Jazeera Balkans)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje