Srijeda, 1. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Čovjek koji je bio kum Lepoj Breni najbogatiji je sportista svih vremena: Ima 32 vanbračne djece

Preuzmite sliku

Ion Tiriac je najbogatiji sportaš svih vremena, a njegova zarada se procjenjuje na dvije milijarde dolara. Isto tako, jedini je bivši sportaš koji je dospio na listu milijardera, piše Stil. Najbogatiji Rumunj bivši je tenisač, danas ima 84 godine i bogatstvo o kakvom mnogi sanjanju. 

No, svoj novac nije zaradio samo od tenisa, naročito ne od turnira, kojih i nije osvojio mnogo tokom karijre. U Munchenu 1970. osvojio je turnir, a iste godine je došao do pehara u parovima na Roland Garrosu. U parovima je bio puno uspješniji i tako je osvojio 22 titule, ali gotovo je sav novac zaradio nakon sportske karijere.

Prije nekoliko godina, nalazio se na 1876. mjestu Forbesove liste, a 2022. zauzeo je 1818. mjesto.

Ostao je u teniskom biznisu, preselivši se u Zapadnu Njemačku dok je još međa Berlinskog zida postojala. Postao je agent plavokosog talenta Borisa Beckera. Zatim je počeo i s preuzimanjem brojnih licenci i organiziranjem turnira po Evropi.

Bio je uspješan agent brojnim teniserima, od toga je sjajno zarađivao, ali pravo bogatstvo je stekao tek poslije devedesetih. Tiriac se nakon pada režima Nicolaea Ceaușescua vratio u Rumuniju te iskoristio svoje kontakte iz Njemačke kako bi postao zastupnik Metro AG-a (poslovne trgovine), a zatim i Mercedesa.

Osnovao je prvu privatnu banku u Rumuniji koja nosi simboličan naziv – ‘Tiriac banka’. Ispostavilo se kao najbolji potez u životu. Bogatstvo je raslo, a Ion je pametno širio biznis. Danas kompanija ‘Tiriac holding’ pod svojim okriljem ima i autosalone, osiguranja, maloprodaju i privatne avione.

Danas zapošljava oko 20 hiljada ljudi i direktor je Masters turnira u Madridu kojeg želi podići na nivo Grand Slama.

Prema pisanju Forbesa, Tiriac posjeduje kolekciju automobila i motocikala koja sadrži preko 400 modela, uključujući automobile kojima su raniji vlasnici bili Al Capone, Sammy Davis Jr. i Elton John. Poznat je po raznim donacijama u humantirane svrhe.

‘Macho’ imidžu, mnoge ljepotice nisu mogle odoljeti. Prvi brak s rukometašicom Erikom Braedt je trajao tek dvije godine. S manekenkom Micket von Isenburg ima sina Iona juniora, koji sada vodi ‘Tiriac holding’. Kćeri Karim Mihai i Ioanu Nataliju je dobio s egipatskom novinarkom Sophie Ayad. A sam kaže da pored njih ima još 32 izvanbračne djece iz brojnih ljubavnih afera.

Poznat je i kao kum Lepe Brene i Bobe Živojinovića.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: