Četvrtak, 2. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Selektor Sušić tvrdi da su zmajevi spremni za Kipar: Za svoju zemlju i zeničke rudare

Preuzmite sliku

Nogometni zmajevi spremni su za prvi meč kvalifikacija za Evropsko prvenstvo protiv Kipra, koji se igra u utorak u 20.45 sati na Bilinom polju. U taboru našeg tima u Trening-centru na Kamberovića ravni odnosno Crkvičkom brdu u Zenici, jedva čekaju ovaj susret u kojem će igrati za sebe, za svoju zemlju, ali i za rudare zeničke jame Raspotočje.

“Svi su spremni. Pripreme protiču bez ikakvih problema. Momci sa nestrpljenjem očekuju utakmicu. Imamo još dva treninga. Vjerovatno ćemo na dan utakmice još malo trenirati. Uglavnom, za sada je sve kako smo očekivali”, kazao je selektor safet Sušić.

Nesretna zemlja

Dotakao se i tragedije koja se dogodila u četvrtak u posljepodnevnim satima kada je 34 rudara bilo zarobljeno pod zemljom, 29 njih su spašeni dan kasnije, dok petorica komorata nisu preživjela…

“Atmosfera je dobro poljuljana, poremećena onim što se desilo ovdje u Zenici, tom tragedijom. Izgleda da smo mi nesretna zemlja – malo, malo pa nam se nešto desi”, rekao je Pape.

Objasnio je kako će sa saradnicima pogledati snimak utakmice između Hrvatske i Kipra. Igrači neće gledati, zbog lošeg iskustva, jer kada se, veli, tako gleda zajednički, imaju “nekakav drugačiji utisak”.

“Nema razloga da ih posebno gledamo. Da je neka jača ekipa vjerovatno bi obratili puno više pažnju na njih. Ovaj put moramo da mislimo na sebe. Nadam se da ćemo imati loptu u posjedu puno više nego oni. Vjerovatno ćemo lako doći do njihovih 30-35 metara a poslije toga treba tražiti rješenja. Isto tako pribojavati se da nam se ne desi da u toj igri previše prostora ostavimo za njihove kontranapade, da nam se to ne osveti. Uglavnom, momci su svjesni da mi ovu utakmicu po svaku cijenu treba da pobjedimo”, istakao je Sušić.

Dva ili tri napadača

On je poručio da ćemo igrati čitave kvalifikacije sa dva ili tri napadača. Ako budu to dva klasična napadača, to će biti Vedad Ibišević i Edin Džeko, ako nekad jednog od njih dvojice ne bude bilo, onda će biti dva igrača sa strane, kao dva napadača, najvjerovatnije Edin Višća i Izet Hajrović. Više se neće dogoditi, kaže, da igramo sa samo jednim napadačem, već sa dvojicom ili trojicom!

“Mislim da imamo ekipu koja može da postigne tri gola, ali na način kako igramo, može i nama svako da da gol. Vidjeli ste u Tuzli da nam je i Lihtenštajn mogao dati gol. Najvažnije je da imamo tim koji može da postigne manjim i srednjim ekipama tri gola, a sumnjam da oni više od jednog ili dva gola mogu nama dati. Imamo ekipu koja može da nađe rješenje vrlo brzo. U ovakvim utakmicama je to itekako važno. Jer, što bude vrijeme više proticalo, počinje nervoza, nestrpljenje i onda počne da se odstupa od svoje igre i to može da se osveti”, objasnio je selektor. (Oslobođenje)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje