Četvrtak, 2. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Pripreme rukometaša BiH: Protiv favorita na EURO 2022 dati maksimum, pa šta bude

Preuzmite sliku

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine nakon pauze zbog Božića u nedjelju uvečer se okupila na Ilidži, a danas i nastavila pripreme za Evropsko prvenstvo koje će se početkom naredne godine održati u Slovačkoj i Mađarskoj, javlja Anadolu Agency (AA).

Za drugi ciklus priprema selektor bh. tima Ivica Obrvan pozvao je 21 rukometaša. Među njima je i talentovani 18-godišnji Luka Perić, inače desno krilo banjalučkog Borca.

“Iako je kraj polusezone i svi smo pomalo umorni, prvi ciklus smo završili na zadovoljavajući način. Ponovo smo se okupili jučer i počeli s drugim ciklusom priprema za Evropsko prvenstvo. Svi smo zdravi, spremni i motivisani da odemo na Evropsko prvenstvo i predstavimo našu zemlju na najbolji mogući način. Trenira se dobro sa stručnim štabom radimo na svim elementima naše igre, usavršavamo se i napredujemo“, kazao je Perić i dodao:

“Čeka nas veoma teška grupa sa Španijom i Švedskom, ali i Češkom. Očekivanja su da igramo najbolje što znamo. Previše bi bilo sada reći da želimo jednu, dvije ili tri pobjede, ali je važno da se borimo i damo sve od sebe, pa ćemo vidjeti šta će nam to donijeti.“

Jedan od onih koji spada u red bh. rukometaša sa ogromnim iskustvom je 36-godišnji Ivan Karačić, koji trenutno nastupa za izraelski Maccabi Rishon LeZion.

“Drago mi je što sam pozvan i što mogu prezentovati svoju državu na Evropskom prvenstvu. Ponosan sam i sretan sam što sam ovdje. Svi igrači uživaju, nije bitno jesu li stari igrači ili mladi. Svi uživamo i svi se nekako oklopimo u tu radnu atmosferu bez puno pitanja i prigovora odrađujemo to što selektor od nas traži“, ističe Karačić.

Sjajni srednji bek bh. reprezentacije svjestan je, kao uostalom i svi saigrači, da ih na EURO 2022 čeka izuzetno težak posao u grupi “E“.

“Imamo jako tešku grupu, ali mislim da smo s godinama i mi sazreli. Puno smo pametniji nego prethodnih godina i nadam se da ćemo znati iskoristiti ono što nam se ponudi. Nadam se da ćemo imati tu priliku i da ćemo je iskoristiti. Najvažnije je da damo sto posto naših mogućnosti, a onda iskoristiti protivničke greške i možda neki dobar rezultat ispadne iz svega toga“, kazao je Karačić.

Na spisku za drugi dio priprema bh. rukometaša nalaze se: golmani: Admir Ahmetašević (Wisla Plock, Poljska), Nebojša Bojić (Celje, Slovenija), Harun Hodžić (Chambery, Francuska); krila: Alen Ovčina (Sloboda), Vlado Draganić (Borac Banja Luka), Enes Keškić (Ludwigshafen, Njemačka), Luka Perić (Borac BL), Ibrahim Haseljić (Gorenje, Slovenija); pivoti: Adin Faljić (Zagreb, Hrvatska), Vladimir Vranješ (Brest Meshkov, Bjelorusija), Elmir Građan (Eurofarm Pelister. Sjeverna Makedonija); bekovi: Mirko Herceg (Csurgoi, Mađarska), Dino Hamidović (Gyongyos, Mađarska), Edin Klis (Zagreb, Hrvatska), Nikola Prce (Besa Famgas, Kosovo), Mirsad Terzić (Wisla Plock, Poljska), Josip Perić (Eurofarm Pelister, S. Makedonija), Milan Vukšić (Izviđač), Ivan Karačić (Maccabi, Izrael), Dejan Malinović (Balatonfuredi, Mađarska) i Aleksandar Milojević (Leotar).

Na rezervnom spisku su: Vladan Đurđević (Sloga Doboj), Dragan Šoljić (Ademar Leon, Španija), Marin Vegar (Dobrogea Sud, Rumunija), Damir Kadrić (Gračanica), Adi Mehmedčehajić (Gračanica), Luka Knežević (Borac BL), Dragan Pavlović (Koper, Slovenija), Marko Lukić (Borac BL) i Srđan Predragović (Alpla Hard, Austrija).

Evropsko prvenstvo u Slovačkoj i Mađarskoj održaće se od 13. do 30. januara 2022. godine.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje