Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zahvaljujući Omaru Bojčiću u švicarskoj se viori bh. zastava

Preuzmite sliku

U Švicarskom Nottwilu u četvrtak počinje Svjetsko juniorsko paraatletsko prvenstvo na kojem će i BiH imati svog predstavnika. U pitanju je Omar Bojčić, koji će, sa svojim vodičem Muhamedom Trletom učestvovati u utrci na 100 metara, kategorija T11 (potpuno sljepilo).

Naša delegacija otputovala je u subotu na Svjetsko juniorsko paraatletsko prvenstvo, gdje su danas odradili prvi oficijalni trening, u jednom od najvećih centara u svijetu za paraplegiju “Swiss Paraplegic Centre Nottwil”.

– Nastup našeg sprintera po rasporedu je u petak, a dotad ćemo raditi na “brušenju” forme i pokušaćemo izvršiti adaptaciju što je više moguće. Drago nam je da smo uspjeli doći na ovo prvenstvo, iz više razloga, a najveći je taj što pišemo historiju bh. paraatletike, što razbijamo stereotip da invalidne osobe u BiH nemaju dobru budućnost, što širimo poznanstva i konekcije s kojima unapređujemo naš rad, i u konačnici što je ovo odskočna daska za našeg Omara jer će ovo uveliko promijeniti njegov život – istako je trener Elmir Ćerimagić, iz AK “Novi Grad” Sarajevo.

Omar Bojčić je pokazatelj da i u invalidnim osobama ima potencijala. Zahvaljujući njemu u Nottwilu se viori naša zastava, a i u budućnosti će se vioriti na mnogo većim sportskim manifestacijama, s toga ne gurajmo ove osobe na margine, već ih gurajmo u njihovim potencijalima i tako ćemo svi zajedno kao društvo rasti – rečeno je u saopštenju AK “Novi Grad”.

Svjetsko juniorsko paraatletsko prvenstvo biće održano od 1. do 4. avgusta 2019. godine. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje