Četvrtak, 2. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Svjetski dan sportskih novinara: Od podcijenjenog do najpoželjnijeg zanimanja u svijetu

Preuzmite sliku

Svjetski dan sportskih novinara obilježava se svake godine 2. jula. Također poznat i kao Međunarodni dan sportskih novinara, ovaj praznik je 1994. godine osnovala Međunarodna sportska novinarska asocijacija kako bi proslavila svoju 70. godišnjicu.

Sportsko novinarstvo se razvilo tokom 1800-ih, ali je bilo usredsređeno na elitističke sportove i bilo je više fokusirano na izvještavanje o društvenom kontekstu sportskih događaja. Tokom 1920-ih, profesija je počela da se oblikuje jer su novine posvećivale više vremena i prostora sportskom novinarstvu.

Titulu najboljeg sportskog novinara svih vremena nosi Dan Patrick, koji je između ostalog pokrivao NBA finale i Zimske olimpijske igre.

Iako su ranijih godina muškarci bili dominantni na ovom polju, u posljednje vrijeme sve je više žena koje se bave sportskim novinarstvom, uz to veoma uspješno.

  • Godine 1994. Međunarodna sportska novinarska asocijacija (A.I.P.S.) je prvi put proslavila Svjetski dan sportskih novinara u čast svoje 70. godišnjice. Godine 1924., A.I.P.S. osnovana je u Parizu u Francuskoj kao L’Association Internationale de la Presse Sportive. Međutim, sjedište udruženja je sada u olimpijskoj prijestolnici Lozani, u Švicarskoj. A.I.P.S. je nezavisna organizacija sa 160 udruženja članica, od kojih se finansira kroz članarinu i doprinose drugih međunarodnih tijela i federacija. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje