Srijeda, 1. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Stop nasilju nad ženama: Mozzart nastavlja misiju podrške Sigurnim kućama u BiH

Preuzmite sliku

Stigla donacija u Bihać, a zahvalnica iz Tuzle.

Proteklog vikenda širom svijeta počelo je obilježavanje kampanje „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“. Ovim povodom, predstavnici kompanije Mozzart su posjetili štićenike Sigurne kuće u Bihaću i uručili im novčanu donaciju. U ovoj društveno odgovornoj kompaniji misija borbe protiv nasilja nad ženama traje tokom cijele godine, pa im je, zbog prethodno pružene podrške, u Sigurnoj kući Tuzla uručena zahvalnica.

  • Drago nam je što su u kompaniji Mozzart odučili da obiđu našu Sigurnu kuću i uruče donaciju koja nam puno znači. Novac smo namijenili za rekonstrukciju podova u dnevnom boravku. Sretni smo što postoji ovako društveno odgovorna kompanija koja pokazuje senzibilitet prema socijalnim kategorijama i žrtvama nasilja. Hvala im na tome – kaže Jasmina Hodžić, voditeljica Sigurne kuće Bihać pri Udruženju „Žene sa Une“.

  • Udruženje je osnovano 1994. godine, a Sigurna kuća postoji od 2005. godine. Jedina je u Bihaću i pokriva osam općina Unsko-sanskog kantona. Zadnje dvije godine imaju i Sporazum sa Ministarstvom sigurnosti BiH za prijem žrtava trgovine ljudima.

  • Od početka ove godine, 65 osoba ostvarilo je zaštitu i podršku u Sigurnoj kući u Bihaću, a trenutno njihove usluge koristi 20 korisnika, među kojima su žene, žene sa djecom i maloljetnici bez pratnje. Zaposleni u Udruženju „Žene sa Une“, trude se da im obezbijede sve što je potrebno za dostojanstven život. U toj misiji značajna im je pomoć donatora kao što je kompanija Mozzart koja sprovodi stalnu akciju „Stop nasilju nad ženama u BiH“, uz koji su do sada stali brojni poznati sportisti.

  • Godinama unazad, kroz ovaj projekat, kompanija Mozzart u kontinuitetu podržava misiju zaustavljanja rodno zasnovanog nasilja. U proteklom periodu su više puta posjetili Sigurne kuće u BiH i njihovim štićenicima uručili donacije, a među njima je bila i tuzlanska. Udruženju „Vive žene“ Tuzla tada su pružili pomoć u opremanju igrališta u dvorištu Sigurne kuće, te postavljanju zaštitne ograde, kako bi svi korisnici, a posebno oni najmlađi, bili bezbjedni. Sada im je tim povodom uručena zahvalnica.

  • Mi smo osjećali potrebu da se na ovaj način zahvalimo kompaniji Mozzart kao jednom od naših donatora. Željeli smo da im uručimo zahvalnicu zbog pružanja podrške u kontinuitetu, ali i da ih ugostimo u našim prostorijama da vide gdje borave žrtve nasilja i upoznaju naš stručni tim. Neizmjerno smo zahvalni Mozzartu i na ovoj donaciji, radujemo se nastavku saradnje- poručuje Jasna Zečević, direktorica Udruženja „Vive žene“ Tuzla.

    Kompanija Mozzart će i u narednom periodu na adrese Sigurnih kuća u BiH uputiti donacije. Na taj način žele da nastave da utiču na podizanje svijesti o ovom problemu, kao i u njegovom rješavanju. Kampanja “16 dana aktivizma” traje do 10. decembra – kada se obilježava Međunarodni dan ljudskih prava, a iz Mozzarta poručuju da će misiju protiv nasilja nastaviti i nakon toga.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje