Srijeda, 1. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Proslavljali su pobjedu favorita, a onda šok: Ovaj konj je ostavio ljude bez zarade od 9 miliona dolara

Preuzmite sliku

Kentucky Derby, najpoznatija konjska trka u SAD-u i jedna od najpopularnijih na svijetu. Favorit ‘Maximum Security’ juri po pobjedu, prvi prolazi s ciljem, a onda – šok! Diskvalifikacija

Džokej Luis Saez čekao je 22 minute nakon jedne od najpoznatijih konjskih utrka u svijetu – Kentucky Derbyja. Bile su mu to vjerovatno najduže 22 minute u životu. On je na konju ‘Maximum Security’ prvi prošao ciljem.

  • Kako je bio favorit, na njega je bilo i najviše uplata. Ljudi su skakali od sreće, bacali kape i šešire u zrak i već smišljali gdje će potrošiti lovu. Kad ono – ćorak!

    Nakon više od 20 minuta suci su diskvalifikovali konja ‘Maximum Security’ i njegovog džokeja i pobjednikom proglasili Flaviana Prata koji je na konju ‘Country House’ drugi prošao kroz cilj. Kakav preokret i ludnica nakon utrke.

    Suci su ustanovili da je ‘Maximum Security’ u zadnjem zavoju izašao iz putanje i nekoliko puta udario druge konje.

    Prema procjenama američkih stručnjaka za kladionice, kladioničari su ovom odlukom i diskvalifikacijom prvog favorita izgubili devet miliona dolara čiste zarade.

  • Ovo je prvi put u historiji Kentucky Derbyja i 1875. godine da je konj diskvalifikovan nakon što je prvi prošao ciljem.

    Amerikanci pamte samo jedan sličan slučaj, onaj iz 1968., ali tada je konj diskvalifikovan nakon što su testovi pokazali da je u krvi imao nedopuštene supstance.

    ‘Maximum Security’ vodio je od prvog metra kroz tešku i blatnjavu stazu i već je najavljena žalba na ovu odluku. No odluka će vjerovatno ostati.

    Utrka za ružama

    Kentucky Derby održava se u Louisvilleu svake prve subote u maju. Amerikanci utrku zovu ‘Utrka za ružama’ jer pobjednički konj dobiva dekicu od ruža. Kentucky Derby poznat je i pod imenom ‘Najpoznatije dvije minute u svijetu sporta’.

  • Održava se svake godine bez prestanka još od 1875. godine, čak i za vrijeme Velike Depresije i tokom oba Svjetska rata, kad su sve ostale sportske aktivnosti praktično bile ukinute, ova utrka je preživjela. (24sata.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,