Utorak, 7. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Na relaciji Srebrenik – Tuzla održan 1. Memorijalni maraton – Kapija 2015 (FOTO)

Preuzmite sliku

25. maja sa početkom u 14:00 sati ispred zgrade Opštine Srebrenik je održan 1. Memorijalni maraton – Kapija 2015 na relaciji Srebrenik – Tuzla, pretrčana dionica je iznosila 35,6km.

Učesnike maratona i organizatora trke je dočekao i ugostio načalenik gospodin Nihad Omerović, koji ih je sa učenicima srednjih i osnovnih škola iz Srebrenika ispratio, a u Tuzli ispred Srednje ekonomske škole maratonce su također dočekali i pridružili im se učenici i učenice osnovnih i srednjih iz Tuzle i zajedno su krenuli ka spomen obilježiju Kapija.

Ispred hrvatskih udruga gospodin Kemal Bukvić i ispred Grada Tuzle gradonačalnik gospodin Jasmin Imamović su položili cvijeće na spomen obilježiju Kapija.

Nakon polaganja cvijeća i odavanja počasti nastradaloj omladini, učesnike maratona je ugostio gradonačalnik Grada Tuzla gospodin Jasmin Imamović.

Direktorica Atletskog kluba “Sloboda – Tehnograd” doc. dr. Kada Delić-Selimović, gradonačalnik Grada Tuzla gospodin Jasmin Imamović, načalnik Opštine Srebrenik i predstavnik hrvatskih udruga Kemal Bukvić, trener Atletskog kluba “Sloboda – Tehnograd” Amel Dedić i predstavnik Atletskog rekreativnog kluba “Rekreativci Tuzla” Ramiz Ramadanović su se usaglasili da naredne godine se održi drugi po redu Memorijalni marathon sa izmijenjenom relacijom. Start će biti na graničnom prelazu Orašje – Tuzla – Kapija.

Cilj maratonske trke je skretanje pozornosti javnosti na stravičan događaj koji se desio u Evropi u XX vijeku, te podići svijest o važnosti sjećanja i suočavanja sa prošlošću kao izraza temeljne humanosti prema svima koji još uvijek pate i dvadeset godina što se desio stravičan masakr nad nedužnom omladinom Grada Tuzle.

Poseban cilj trke je da kroz ovakve sportske aktivnosti doprinesemo podizanju svijesti mladih o važnosti tolerancije, poštovanja prema drugima i različitostima, čime je Grad Tuzla dosada i pokazao.

Učesnici maratona su bili: AK “Sloboda – Tehnograd”, Udruga “Glasnici istine – Hrvatski maratonc”, Udruga branitelja liječenih od PTSP Virovitičke podravske županije, Atletski rekreativni “Rekreativci Tuzla”, Vijeće bošnjačke naconalne manjine Grada Zagreba, učenici osnovnih i srednjih škola sa područija Tuzlanskog kantona, Udruženje studenata “Medicus”, građani i građanke Tuzlanskog kantona.

Tehnički organizator Memorijalnog maratona – Kapija 2015. bio je Atletski klub “Sloboda – Tehnograd, a pokrovitelj Grad Tuzla.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,