Srijeda, 1. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Lana Pudar stigla u BiH: Bronzana medalja je kruna godine, hvala svima na velikoj podršci

Preuzmite sliku

Najbolja bosanskohercegovačka plivačica Lana Pudar doputovala je u Sarajevo nakon sjajnog nastupa u Abu Dhabiju i historijskog rezultata kada je plivanje u Bosni i Hercegovini u pitanju.

Tim povodom na aerodromu u Sarajevu održana je press-konferencija na kojoj se Lana Pudar obratila svim navijačima, piše N1.

“Zaista mi mnogo znači podrška koju sam dobijala svih ovih dana. Ovo takmičenje je za mene bilo fenomenalno. Kruna godine i kruna takmičenja je bronzana medalja na koju sam jako ponosna. Maštala sam o osvajanju i fenomenalan je osjećaj naći se na postolju. Zadovoljna sam trkama, neke stvari su mogle biti bolje, ali sam jako zadovoljna. U svakom slučaju sav rad i trud se isplatio. Hvala svima na podršci još jednom.”, rekla je Lana Pudar.

Trenerica Lane Pudar Alena Ćemalović također se obratila svima i prokomentarisala sjajan uspjeh Lane Pudar.

“Lijepo je nakon skoro dana vratiti se kući. Mjesec dana smo proveli na pripemama i na SP i lijep je način na ovakav način završiti godinu. BiH je na prvenstvu predstavljalo dvije takmičarke i dva mladića. Dvije najbolje juniorke u regiji, a i Evropi. Iman Avdić i Lana Pudar su velike uzdanice za BiH. Takmičare koji su ovdje možda do sada niste ni vidjeli, to su sve državni rekorderi i mladići koji su dobili stipendije na američkim univerzitetima. Osvajanje medalje, ne mogu reći da nam je bio cilj, ali nismo planirali odraditi sada. S obzirom da je prvi dio godine bio usmjeren na Olimpijske igre i na Evropsko juniorsko prvenstvo koje se održavalo u velikom bazenu. Za mali bazen smo se počeli pripremati u septembru i vi znate da smo od Svjetskog kupa u Kazanju tek počeli plivati u malom bazenu na 100 i 200 metara delfin.”, rekla je Ćemalović, a potom dodala:

“Finalna trka u petak koju je Lana plivala je bila njena sedma od Svjetskog kupa u oktobru. Radili smo na tehničkim i taktičkim stvarima da bi finalna trka izgledala onako kako je izgledala. Biti u bazenu sa ženama koje imaju preko 20 i 22 godine nije mala stvar i morate biti psoebno hrabri i da volite ono što radite. Morata imati nešto u sebi i odgovoriti na način na koji je Lana odgovorila. Znam da je bila čitava ova godina euforična, zaključeno s ovom medaljom i moram se svima zahvaliti. Lana i ja smo na pripemama provele 170 dana, to je skoro 6 mjeseci koje je Lana provela van škole i nije nimalo mala stvar za djevojčicu od 15 godina. Jesmo li morale baš toliko? Nismo, ali nemamo bazen u Mostaru i to je osnovni uslov svih uslova za neku dalju priču. Ja kao njena trenerica to vam moram reći, znam da smo nakon svake medalje takvi da očekujemo još više i neku narednu medalju. Čak i kada je isplivala Olimpijsku normu počeke su priče o osvajanju Olimpijske medalje. Neki su pričali na ovim Olimpijskim igrama, neki na onim nakon tri godine. Ja ne ne mogu dozvoliti da ona očekuje pritisak u pripremama samo zato što se to od nje očekuje. Ona ovo i pliva zato što voli i zato što imamo zdravo odnos i pristup rezultatima”,

Lana je govorila i o onome što ona želi u budućnosti

“Teško pitanje. Imam želju predstavljati BiH na velikim takmičenjima, ostvarivati dobre rezultate. Volim plivanje i osvojiti olimpijsku medalju. To je san svakog sportiste. Želja mi je i da Mostar dobije Olimpijski bazen”, rekla je Lana Pudar.

Damir Đedović se osvrnuo i na to kada bi Mostar mogao dobiti Olimpijski bazen.

“Grad Mostar je u posjedu idejnog projekta za izgradnju Olimpijskog bazena par godina. Izgradnja košta 12 miliona KM. Grad Mostar je napravio prvi korak koji se ogleda u tome da je na pretprošloj sjednici odobrio 120 hiljada KM za izradu dokumentacije. Postoji određena lokacija za bazen. Imamo neke nezvanične informacije da bi se u budžetu federalne vlade mogla pronaći lokacija za izgradnju. Imam osjećaj da kad god Lana napravi rezultat da se ta priča intenzivira. Imali smo priču i kada smo donijeli evropske medalje da nas čekaju bageri. Tada sve krene, ali kako ne možemo imati takmičenje svakog dana to stane. Lana ih natjera rezultatima da počnu razmišljati o tome. Ne vidim ozbiljnu namjeru da se krene u tome. Pokušavaju da pokrenu nešto. Ako svjetska medalja neće pokrenuti, ne znam šta može.”

Lana se osvrnula i na to što je očekuje u narednoj kalendarskoj godini.

“Do kraja godine imam državno prvenstvo, a onda se nadam i da ću dobiti koji dan odmora oko nove godine da napunim baterije. Nakon toga kreću pripreme. Iduće godine imamo i Evropsko seniorsko i juniorsko. Raspored je gust.

Lana se osvrnula i na to da li ima tremu pred doček u Mostaru.

“Volim vidjeti podršku ljudi, jedva čekam da vidim prijatelje i sugrađane. Tome se radujem i to je nešto što imam više nego što imam tremu.”

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,