Subota, 27. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Brian Grubb izveo prvi WakeBASE na svijetu, skočio s nebodera u Dubaiju

Preuzmite sliku

Popularno

Brian Grubb prvi na svijetu kombinovao Wakeskating i BASE jumping, skočio s nebodera u Dubaiju.

Amerikanac Brian Grubb, pionir Wakeskatinga i trostruki svjetski šampion, prvi je u svijetu ostvario impresivni podvig u inovativnom projektu, koji je predstavljao kombinaciju Wakeskatinga pomoću drona i BASE skoka.

Sjećate se Briana Grubba koji je 2015. godine izveo impresivni wakeboard podvig na Studenom potoku na Bjelašnici? Sada je ponovo oduševio svijet majstorijom koja je uključivala dvije ekstremne discipline. Grubbovo izazovno putovanje je počelo wakeskatingom u dužini od 94 metra preko bazena koji se nalazi na krovu nebodera Address Beach Resorta u Dubaiju na visini od 294 metra. Amerikanac je “surfao” po bazenu dok ga je vukao dron, a potom se preko rampe “lansirao” u zrak te prešao u uzbudljiv BASE skok. Uslijedio je slobodan pad, potom otvaranje padobrana te u konačnici spuštanje na plažu. Ovaj impresivni podvig poznat kao “WakeBASE” predstavlja ostvarenje Grubbovog sedmogodišnjeg sna te je označio historijsku prekretnicu.

Odabrana lokacija mu je savršeno odgovarala.

“Kada smo dobili ideju, tražili smo vodu na visini, a obično je tu nema mnogo. Nakon toga smo pronašli Address Beach Resort u Dubaiju s najvišim ‘infinity’ bazenom na svijetu te smo morali doći da ga pogledamo. Neboder je bio idealan za nas zbog načina na koji bazen ‘vijuga’. Njegov oblik je savršen za mene jer stavljam desnu nogu naprijed, a to nam je to bilo važno zbog rampe. Također, imali smo i lijep veliki prostor za spuštanje”, izjavio je Grubb.

Projekt WakeBASE je za Grubba predstavljao izazov bez premca iako je već putovao svijetom i uživao u Wakeskatingu na jedinstvenim mjestima poput kanjona Wadi al-Hidan u Jordanu, ledenih brijegova Cape Coda i Kleopatrinog bazena u Turskoj. Nikada ranije nije bilo pokušaja kombinovanja Wakekatinga i BASE skokova, tako da je upravo Grubb odlučio da bude prvi na svijetu koji će ovaj podvig pokazati cijelom svijetu.

“Želio sam postati prva osoba koja će se iz Wakeskatinga prebaciti na BASE skok i dostići najviši nivo u mojim sportovima. Ovu ideju imam već sedam godina, nije prošao ni jedan dan da nisam razmišljao o tome. Dugo sam ovo čekao, morali smo napraviti dron koji bi me mogao vući, a također sam morao postati vještiji u BASE skokovima. Nakon toga smo pronašli ovu fenomenalnu lokaciju u Dubaiju i ja sam izveo najluđu stvar koju sam ikada uradio na wakeskateu”, dodao je oduševljeni i ponosni Brian.
Kako bi se pripremio za svoju avanturu, Grubb je angažovao stručnjaka Milesa Daishera, renomiranu legendu sa 4.500 izvedenih BASE skokova. Daisher je napravio rigorozan program treninga kako bi unaprijedio Grubbove vještine znajući da je Amerikanac imao samo 26 BASE skokova do decembra 2022. godine.

Oni su započeli iscrpljujuće treninge u Daisherovom objektu u Idahu u SAD-u te su se fokusirali sa savladavanje izlaznih tačaka od 106 do 121 metar. Nakon toga su otputovali u Lauterbrunen u Švicarsku, najbolju svjetsku lokaciju za BASE skokove i grad koji je poznat po svom doprinosu učenju o ovom sportu. Tu je fokus bio na šest izlaznih tačaka, od najlakše do najteže, a to je High Ultimate na 305 metara. Ukupno, Grubb je obavio 106 BASE skokova pod budnim Daisherovim okom.

“Ovaj projekt je mentalno bio veoma zahtjevan, ali moj raspored treninga me je pripremio za svaki trenutak. Trenirao sam BASE skokove tokom cijele godine s Daisherom kako bih bio maksimalno spreman”, rekao je Grubb.

Zahvaljujući partnerstvu s Pradom, Amerikanac je nosio posebno prilagođenu opremu Prada Linea Rossa, koja je optimizovana za oba sporta kombinirajući visoke performanse i inovacije. Njegova obuća je posebno dizajnirana tako da osigura optimalno prijanjanje na Prada Linea Rossa Wake Skate, njegovu dasku s modernim dizajnom, koja sadrži ikonični logotip.

Dok je Grubb usavršavao svoje vještine, Sebastian Stare i njegov posvećeni tim zajednički su razvijali poseban dron za ovaj unikatni projekt.

“Ono što ovaj dron čini pogodnim za WakeBASE je poboljšano ponašanje u letu za Wakeskate pokrete. Proizveden je u kompaniji za poluvodiče specijalizovanoj za automobilske mikrokontrolere, RADAR čipove i elektroniku. To je potpuno naš proizvod, od hardvera do softvera. Zahvaljujući Brianovom doprinosu, funkcionalnost drona je poboljšana i testirana nekoliko puta kako bi zadovoljio njegove zahtjeve i nivo potreban za izvođenje WakeBASE-a”, kazao je Stare.

Projekt WakeBASE Briana Grubba predstavlja kulminaciju 20 godina Wakeskatinga i 15 godina skydivinga, a on je u konačnici fantastično spojio svoje dvije najveće strasti i upisao se u historiju.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje