Nedjelja, 20. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Banjalučanin Jovan Lekić nakon B norme, planira isplivati i A olimpijsku normu

Preuzmite sliku

Plivač Jovan Lekić (17), reprezentativac Bosne i Hercegovine i član Plivačkog kluba 22. april iz Banjaluke, u proteklih deset godina trudio se i radio na treninzima i uspio je ostvariti cilj o kojem sanjaju svi plivači, na Državnom prvenstvu BiH održanom krajem prošle godine isplivao je olimpijsku B normu u disciplini 200 metara slobodnim stilom.

“Kada sam bio mali, moj cilj je bio da idem na olimpijadu, svjetska prvenstva kao i ostali veliki plivači, moji idoli, kao što je Michael Phelps, i radom i trudom uz malo talenta to se ostvaruje. Trebao bih ići na olimpijadu ako ispunim A normu, to je jako teško za otplivati, ali podrudićemo se da to uradimo”, ispričao je Jovan Lekić ekipi Anadolu Agency (AA) na jednom od treninga na Gradskom olimpijskom bazenu u Banjaluci.

Iako mu je omiljena disciplina 200 metara delfin, Lekić da mu je želja da već u aprilu ispliva A normu na 800 metara slobodno, a za to mu je potrebno vrijeme od 7.54 koje je bilo 14. vrijeme prošle olimpijade, dok je za B normu ovih 800 metara potrebno isplivati za 8.13.

 • Odlična forma uprkos pandemiji

  “Nemamo previše prilika zbog ove situacije sa koronavirusom i sva takmičenja su previše skupljena i discipline nisu razdvojene, ne može se plivati mnogo disciplina, nemamo dovoljno vremena za odmor, tako da mislim da ćemo imati šansu u aprilu na našem mitingu”, kazao je Lekić.

  Govoreći o prethodnim mjesecima, Lekić je rekao da je prošle godine u januaru otišao na pripreme i bio u odličnoj formi, ali pandemija je pripreme skratila na samo jednu sedmicu. Po povratku u Banjaluku, bazen na kojem trenira zatvoren je na dva mjeseca što je dovelo do pada forme i kondicije. Plivači su kod kuće radili kondicione vježbe, ali ništa nije moglo zamijeniti trening u vodi.

 • Lekić se nada da će otputovati na pripreme u Bjelorusiju i da će se uspjeti pripremiti kako bi isplivao A normu, a pored toga, priprema se za predstojeća evropsko i svjetsko juniorsko prvenstvo.

  “Svake sedmice imam 10 treninga, tu imamo i fitnes i vježbe sa tegovima, teretanu, razne kondicione treninge, ustajem u pet sati ujutro. Najviše što volim oko plivanja jeste osjećaj kad pobijedite, druženje na treningu i taj smijeh, koliko god da je teško, nekako prođemo kroz to kao tim”, ispričao je mladi Banjalučanin.

 • Prethodno, u prošloj sezoni, u svojoj starosnoj kategoriji postigao je prvo vrijeme u Evropi na 1.500 metara slobodno, 2. na 200 delfin i na 200 kraul. Drži oko 25 rekorda BiH, oko 15 u mlađim kategorijama, te pet juniorskih i 5 apsolutnih, odnosno seniorskih rekorda i to na 200 metara slobodno na velikom bazenu, 1.500 metara slobodno, 800 slobodno, te 200 delfin na malom i velikom bazenu.

  Koliko god da je teško, ne odustajati

  “Želje su kad odrastem da se nastavim truditi, moram naći volju za trening i nastaviti prema vrhu i možda poslije, u budućnosti, osvojiti neku medalju, sve ćemo vidjeti”, kaže Jovan.

 • Za male plivače koji su krenuli njegovim stopama Jovan ima poruku: “Koliko god da je teško, da se ne odustane, jer se rad i trud isplate i mora se zacrtati neki rezultat i prema tome trenirati i slušati samo trenera svog.”

  Goran Grahovac, trener u Plivačkom klubu 22. april, rekao je da ovaj klub ima još dvojicu olimpijaca, Mihajla Čeprkala i Marka Kovačića.

  “Kao i svi, bili smo zatvoreni osam nedjelja, povodom virusa koji je i dan-danas prisutan. U maju smo krenuli da radimo, nismo pravili nikakve pauze, pravili smo novi plan, nismo znali kad ćemo da idemo na takmičenje i bukvalno od septembra kada su izašli okvirni kalendari mi smo i prvi put izašli da vidimo gdje se nalazimo i Jovan je uspio da krajem godine otpliva olimpijsku B normu”, rekao je Grahovac.

  Prema njegovim riječima, Jovanov primarni cilj je Evropsko juniorsko prvenstvo gdje će pokušati da izbore najbolji mogući plasman i Olimpijske igre.

  “Vidjećemo kako će se te situacije odvijati iz razloga što su nam zatvorene mogućnosti da odlazimo na pripreme upravo zbog virusa, trenutno smo u kombinacijama šta je najbolje da napravimo”, dodao je on. (Anadolija)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje