Ponedjeljak, 29. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zrinjski nakon penala prošao u drugo pretkolo Lige prvaka!

Preuzmite sliku

Prvak Bosne i Hercegovine u fudbalu Zrinjski iz Mostara plasirao se u drugo pretkolo UEFA Lige prvaka, eliminisavši šampiona Armenije Urartu, javlja Anadolu.

Rezultat je na kraju regularnog dijela meča glasio 1:2, a nakon drugog produžetka – 2:3, dok je penal serija pripala Zrinjskom, rezultatom 4:3. Zrinjski prije sedam dana u Jerevanu ostvario pobjedu – 1:0.

Tokom prvog poluvremena večerašnje utakmice prvak Bosne i Hercegovine bio je mnogo bolji protivnik, međutim zakazao je u nastavku. Već u trećoj minuti prvu priliku na utakmici propustio je Nemanja Bilbija. Šutirao je desnom nogom sa jedanaest metara, a lopta otišla pored gola.

Tri minute poslije, kapiten Zrinjskog pogodio je stativu. Prethodno se uporni Stanić izborio za loptu, nakon čega se Bilbija oslobodio Tsymbalyuka, a zatim pogodio okvir.

Mreža gostiju zatresla se u 29. minuti. Odlični Bilbija pogodio je glavom nakon centaršuta Ćorluke sa desne strane. Uigrana akcija Zrinjskog mnogo puta je viđena i tokom prošle sezone.

Pet minuta prije pauze Urartu je kreirao prvu priliku na utakmici. Salou je djelovao iz drugog plana, šutirao glavom, ali nedovoljno za pogodak. Odbranio je Marić.

Drugo poluvrijeme donijelo je bolju igru gostiju koji su do izjednačenja mogli u 71. minuti, kada je Maksilenko loše reagovao u situaciji “jedan na jedan“. Ponovo se istakao golman Zrinjskog. Bio je to nagovještaj izjednačujućeg gola Urartua koji je uslijedio dvije minute poslije. Grigoryan je prihvatio pas iz dubine i preciznim udarcem pogodio suprotni – nebranjeni ugao gola Zrinjskog.

Bio je to vjetar u leđa za goste koji su do kraja regularnog dijela uspjeli postići i drugi gol i tako izboriti produžetke. Kontakt Barišića i Ozbiliza sudija Kjaesgaard iz Danske okarakterisao je kao prekršaj za jedanaesterac, koji je potom realizirao Grigoryan.

U posljednjoj minuti sudijske nadoknade Bilbija je bio blizu pogotku, međutim njegov šut glavom sa pet metara je odbranio Melikhov. Na početku prvog produžetka Zrinjski je izjednačio i ponovo došao do rezultata koji ga je vodio u drugo pretkolo. Pogodio je Tomislav Kiš iz jedanaesterca koji je sam izborio. Prethodno ga je nepropisno zaustavio golman Melikhov.

Posljednji napad Urartua u prvom produžetku gostima je donio novo vodstvo. Ozbiliz je sjajno asistirao za Maksimenka, koji snažnim udarcem pogađa treći put za Armence. Dobru priliku za Zrinjski propustio je Kiš u 110. minuti, nakon centaršuta Ćorluke. Nakon 120 minuta igre bez konačnog pobjednika, pristupilo se izvođenju penala u kojim su više koncentracije i sreće imali domaći igrači.

Gosti su poveli golom Maksimenka, a izjednačenje Zrinjskom donio je Kiš. Sigurni u drugoj seriji bili su Ozbiliz i Kožulj. U trećoj je Grigoryan pogodio za Urartu, dok je na drugoj strani Zlomislić šutirao preko gola. U četvrtoj seriji ni na drugoj strani Eduardo nije imao sreće, pogodivši prečku, dok je Senić bio siguran za novo izjednačenje. Marić je potom odbranio šut Ghazaryana, dok je na drugoj strani Barišić pogodio za plasman Zrinjskog u drugo pretkolo.

Zrinjski će za protivnika u drugom pretkolu u srijedu dobiti boljeg iz duela Hesperange – Slovan Bratislava.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje