Srijeda, 1. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Za ogroman iznos dogovorena prodaja Chelseaja! Evo ko preuzima evropskog velikana

Preuzmite sliku

Čitav posao trebao bi se zaključiti krajem maja, čeka se još samo odobrenje Vlasti…

Suvlasnik Los Angeles Lakersa Todd Boehly je dogovorio kupovinu Chelseaja, objavio je londonski klub.

Boehly je zajedno sa poslovnim partnerima Markom Walterom, Hansjoergom Wyssom i kompanijom Clearlake Capital dogovorio preuzimanje Chelseaja za cijenu od 3 milijarde eura.

Boehly ima 27 posto dionica u Los Angeles Lakersima, a u svom poslovnom carstvu ima i dionice bejzbol ekipe Los Angeles Dodgers i WNBA ekipe Los Angeles Sparks.

Chelsea je objavio da će do kraja mjeseca klub i službeno biti prebačen u Boehlyjevo vlasništvo nakon što britanska vlada izda dozvolu za to.

Boehly je 46-godišnji američki biznismen njemačkog porijekla koji je jedan dio života proveo i u Engleskoj. Prema Forbesu je “težak” 4,5 milijarde dolara, a osim sporta, njegovo poslovno carstvo je rašireno na brojne druge grane poput nekretnina, medija, razvoja računarskih igrica, industrije hrane…

Zanimljivo, on je još 2019. godine ponundio sličnu sumu Romanu Abramoviču za kupovinu Chelseaja, no ruski oligarh je tada odbio ponudu.

No, sada je mora prihvatiti s obzirom na sankcije koje su mu nametnute kao Putinovom bliskom saradniku. Novac koji Boehly uplati će biti transferiran na poseban račun u Engleskoj, a Abramovič se obavezao da će sav iznos donirati u humanitarne svrhe ukrajinskom narodu.

Ugovorom je definisano i to da je Boehly dužan u narednom periodu investirati još 2 milijarde eura u Chelsea.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,