Utorak, 19. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Za Barcelonu do sada odigrao 539 minuta: Pjanić vraća povjerenje saigrača i navijača

Preuzmite sliku

Miralem Pjanić u sinoćnjem trijumfu nad Ferencvarosom u petom kolu grupe ”G” UEFA Lige prvaka u Budimpešti, rezultatom 3:0, odigrao je najbolju utakmicu u dresu Barcelone.

Reprezentativac Bosne i Hercegovine bio je drugi igrač koji je najviše trčao na terenu. Pretrčao je preko 11 kilometara, nekoliko metara manje od saigrača Sergina Desta.

Imao je 143 dodira sa loptom i uspješnost dodavanja čak 94 posto. Od 136 pasova 124 bila su tačna. Najviše puta uposlio je Desta (24). Oduzeo je 12 lopti. Jedan udarac protivnika je izblokirao, analizira Anadolu Agency (AA).

Uputio je dva šuta ga golu protivnika. Drugi je bio odličan volej. No, oba pokušaja završila su pored gola te se još uvijek nije upisao u strijelce u redovima katalonskog giganta.

  • Pjanić je sinoć drugi put proveo cijeli meč na terenu od dolaska u Barcelonu. Njegovu igru u Mađarskoj pohvalili su brojni mediji u Španiji i čini se da hvata formu, da bi u narednim susretima mogao pokazati zašto je i doveden iz Juventusa.

    Upravo je još protiv bivšeg kluba odigrao svih 90 minuta u UEFA Ligi prvaka kada je Barcelona pobijedila u Torinu sa 2:0. Preostala tri meča u najelitnijem klupskom takmičenju Starog kontinenta je počinjao, ali ga je trener Ronald Koeman izvodio iz igre.

    U Primera ligi Španije šansu mu je od devet ukazao u tek pet utakmica, sa skromnih 158 minuta na travnjaku.

    Ukupno za Barcelonu u ”okršajima” za bodove (Primera liga i UEFA Liga prvaka) do sada je nastupio u deset susreta i odigrao 539 minuta. Prethodno u igri je proveo i 27 minuta u revijalnom duelu za trofej ”Joana Gampera” kojim Barcelona tradicionalno otvara sezonu (pobjeda nad Elecheom 1:0).

    Da li će mu Koeman ukazati povjerenje u subotu u prvenstvenoj utakmici sa Cadizom, odnosno narednog utorka na ”Camp Nou” kada će ”Barca” dočekati Juventus u grupi ”G” UEFA Lige prvaka, ostaje da se vidi.

    Međutim, ono što je sigurno je da je Pjanić sinoć dodatno stekao povjerenje saigrača, ali i navijača Barcelone, od kojih su neki bili skeptici zbog njegovog dolaska početkom sezone u jedan od najvećih klubova na planeti.

    Barcelona je u grupi ”G” UEFA Lige prvaka ostvarila svih pet trijumfa, uz gol razliku 16:2. Ukoliko savlada Juventus ponovit će uspjeh iz sezone 2003/04. kada je sa maksimalnim brojem bodova završila grupnu fazu ovog takmičenja.

    U Primera ligi ”blaugrani” ne ide po planu. Trenutno su nakon devet odigranih mečeva na sedmoj poziciji tabele. Osvojili su 14 bodova i uz dvije utakmice manje za liderom Real Sociedadom zaostaju deset bodova.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,