Četvrtak, 2. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Velike tenzije na terenu, još veće izvan njega: Real i Barca vode rat oko toga ko pripada režimskoj ekipi

Preuzmite sliku

Laporta je otvorio ‘Pandorinu kutiju’, a Real Madridu nije trebalo 24 sata da snimkom odgovori na napade predsjednika katalonskog kluba.

Rat je, čini se, objavljen između dva velikana španjolskog nogometa, piše Marca.

U posljednjih nekoliko sati navijači obje ekipe ‘prepucavali’ su se oko toga ko je “režimska ekipa”, prenosi Tuzlanski.ba.

Kroz grčevito špansko 20. stoljeće, kojeg se Španci najradije ne žele sjećati, takmičenje je proživljavalo složene režime svih mogućih boja.

Je li to najviše koristilo određenom timu? Je li Francov režim imao omiljenu ekipu? Šta se događa u demokratiji kada vladaju oni s druge ‘strane’?

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Real Madrid C.F. (@realmadrid)

Građanski rat

LaLiga živi svoje prve godine života u kasnim dvadesetima, a svoj prvi i jedini prekid doživjet će zbog građanskog rata.

Do početka neprijateljstava, Athletic je bio ekipa s četiri naslova prvaka. Zanimljivo, Real Madrid napravio je ‘dubl’ u prve dvije godine Druge republike (1931.-32. i 1932.-33.), ali ponovno će podići trofej tek dvadeset jednu godinu kasnije.

Poslije ‘39. pa do frankizma

Prve dvije poslijeratne lige pripale su Atlético Aviación (kasnije će se preimenovati u Atlético de Madrid) i nije bilo ni traga sadašnjem ‘dvostranaštvu’.

Zapravo, niti Real Madrid niti Barca nisu čak uspjeli ući među prva tri od ta dva prvenstva od 1939. do 1941.

Real Madrid nije uspio obnoviti ekipu nakon užasnog rata, dok su Barca i Atlético počeli dominirati nacionalnom scenom.

Tada je došao ključni trenutak. Potpis koji je promijenio historiju bijelog tima i La Lige: Di Stéfano potpisuje svoj ugovor 22. maja 1953.

Dolazak Argentinca predstavlja prije i poslije. Los Blancosi se bude iz letargije, osvajajući devet od sljedećih dvanaest liga. Real Madrid dominirao je ‘željeznom rukom’ u Evropi i Španiji.

Poslije ‘75. dolazi period demokratije

Barca nije proživljavala najbolje trenutke s dolaskom demokratije u Španiju.

Režim u Španiji prešao je put od diktature do parlamentarne monarhije s premijerom na čelu.

Početkom 80-ih, baskijski nogomet živio je svoj trenutak sjaja s četiri godine za pamćenje, gdje su Athletic Club i Real Sociedad dominirali nacionalnom scenom sa po dvije lige.

U međuvremenu, Barca je u posljednjim godinama Gonzálezove vlasti doživjela svoje buđenje, ostvarivši četiri uzastopna naslova.

Od 2004. do danas samo je Atlético uspio izaći s dva naslova iz partikularne diktature Madrida i Barce.

Katalonci su, naime, proživjeli najsjajniji trenutak u svojoj historiji s Leom Messijem na čelu i ekipom koja se pamti zauvijek.

S druge strane, Real Madrid je doživio težak trenutak na početku drugog desetljeća 21. stoljeća, ali njegova brutalna igra u Ligi prvaka odagnala je svaki duh.

Gotovo 100 godina nogometa u Španiji obilježeno je ratom i političkim promjenama.

Okolnosti svakog od režima (republika, diktatura i demokratija) toliko su posebne i subjektivne da bi bilo nemoguće postići dogovor u zemlji. Podaci, s druge strane, ne lažu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje