Srijeda, 1. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Večeras se igra finale Lige nacije, no čini se da Špance to ne zanima

Preuzmite sliku

Hrvatska i Španija igraju finale Lige nacija u Rotterdamu od 20:45.

Utakmica je to koja može donijeti hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji prvo međunarodno zlato u historiji. Španci su u polufinalu pobijedili Italiju, dok je Hrvatska na produžetke izbacila domaćine Nizozemce.

Međutim, u španskim medijima nema puno riječi o tome. Događaj koji okupira španske naslovnice je nedjeljna utrka Formule 1.

Mnogi su složni u tome da je Liga nacija takmičenje kojem važnost varira ovisno o rezultatima.

Hrvatski selektor Zlatko Dalić na početku ovog izdanja Lige nacija rekao je da bi mu bolje bilo da to takmičenje ne postoji. No, kako je Hrvatska počela igrati sve bolje, porasla je i važnost Lige nacija u očima navijača, igrača i selektora. Valja podsjetiti i da je UEFA započela Ligu nacija kako bi njome zamijenila često dosadne prijateljske utakmice.

Šta dobiva pobjednik Lige nacija?

Ekipi koja uzme zlato pripast će oko 14 miliona eura, koje isplaćuje UEFA. Osim bogate novčane nagrade i prestiža, osvajanje Lige nacija vuče za sobom i veliki sportski motiv. Takav uspjeh bi reprezentaciji olakšao plasman na sljedeće Evropsko prvenstvo, koje će se 2024. godine održati u Njemačkoj.

Osim domaćina, na Euru će se naći još 23 reprezentacije. Dvadeset će ih plasman osigurati tako da osvoje jedno od prva dva mjesta u kvalifikacijskoj grupi, dok će se preostale tri reprezentacije pridružiti preko doigravanja.

Reprezentacije koje će sudjelovati na završnom turniru Lige nacije bit će ždrijebane u one skupine koje će imati po pet ekipa (u drugima će ih biti šest) kako bi u svoj kalendar mogle uvrstiti i završnicu Lige nacija.

U slučaju da Hrvatska osvoji Ligu nacija, a u kvalifikacijama ne uspije biti prva ili druga u skupini, imat će još jednu šansu za plasman jer će joj time automatski biti osigurano mjesto u doigravanju.

U doigravanju će sudjelovati 12 ekipa koje će igrati tri miniturnira, a prvak svakog turnira ići će na Euro. Ako Ligu nacija osvoji reprezentacija koja je Euro izborila preko kvalifikacija, njeno garantirano mjesto u doigravanju ide ekipi sa sljedećim najboljim rankingom u Ligi nacija.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,