Ponedjeljak, 29. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Usvojeno novo pravilo: Utakmice će trajati duže, sve se uzima u obzir

Preuzmite sliku

Premier liga je odlučila da uvede veliku novinu za sljedeću sezonu i utakmice će ubuduće biti daleko duže.

Počevši od 2023/24, primjenjivaće se instrukcija koja je važila na Svjetskom prvenstvu u Kataru, a koja podrazumijeva da se nadoknada vremena skroz drugačije obračunava i donosi veliki broj dodatnih minuta. Takva praksa je mnoge iznenadila tokom trajanja Mundijala, gdje se čak dešavalo da utakmice budu produžene i za preko 10 minuta, ali u Engleskoj ne mare za to.

“Sky Sports” javlja da će četiri najjače lige Engleske – Premier liga, Championship, Liga jedan i Liga dva – od naredne sezone pokušati na ovaj način da se obračunaju sa “kradljivcima” vremena i nadaju se da će duže vrijeme za nadoknadu natjerati igrače da ne odugovlače kao što sada rade.

Tako su izračunali da je prošle sezone u Premijer ligi lopta bila u igri tek 55 minuta, a u drugom, trećem i četvrtom rangu engleskog fudbala to je još manje. Pretpostavka je da će novim pravilom to da se promijeni, ali to je i dalje sve u domenu teorije.

“Ne iznenađuje me tolika nadoknada, rekao sam već to tokom prethodnih emisija. Tvrdio sam da će minimum koji ćemo gledati biti pet-šest minuta, a mislim da nismo vidjeli kraće do sada. Instrukcija je data četvrtim sudijama, obračunava se svaka izmjena, ulazak ljekara, VAR provjera i gubljenje vremena. Tek će toga da bude jer nismo imali mnogo dugih VAR provjera. Kada se to desi, biće normalno 10-12 minuta produžetka. Suština je da se efektivno trajanje igre produži”, rekao je tokom Svjetskog prvenstva u Kataru bivši srpski sudija Igor Radojčić.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje