Srijeda, 1. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Upoznajte klub iz BiH za koji u Njemačkoj igra čak deset nacija

Preuzmite sliku

Godine 1992. osnovan je prvi bosanski fudbalski klub u Frankfurtu, koji je već u prvoj godini djelovanja osvojio prvenstvo i osigurao ulazak u viši rang. 

U vremenu kada se ekipa nalazila u teškoj poziciji, godine 2011. pronalazi se zajednički interes te klub ulazi u okrilje najjačeg centra u Frankfurtu – BKC-a Frankfurt, čime fudbal u ovome gradu postiže veliki uspon.

Tako SV BKC Bosna i Hercegovina u navedenom okruženju kreće uzlaznom putanjom te danas raspolaže sa 70 aktivnih fudbalera u tri ekipe: prvom i drugom ekipom te ekipom A juniori. Činjenica koja posebno fascinira jeste da klub, a tako i podmladak, čine predstavnici deset nacija, što jasno ukazuje da su u SV BKC Bosna i Hercegovina iz Frankfurta dobrodošli svi kvalitetni fudbaleri i dobri ljudi.

Sredstva potrebna za djelovanje kluba, što stoji 40.000 eura po godini, osiguravaju se kroz sponzorstva privrednika, ali i pojedinaca, a manji dio prihoda pristiže od prodaje ulaznica.

Fudbaleri SV BKC Bosna i Hercegovina nastupaju u ligi Gruppenliga Frankfurt. Nedavnom pobjedom u gostima protiv ekipe TuS Merzhausen rezultatom 4:1, kolo prije kraja osigurali su prvo mjesto i izborili plasman u viši rang – Verbandsligu, te ispisali nove stranice istorije kluba.

Sasvim zaslužena pobjeda potvrda je odlične sezone u kojoj je tim Rasima Grabovice od samog početka bio u vrhu tabele. Trostruki strijelac na pobjedničkoj utakmici bio je dobro raspoloženi Almir Derdemez. Jedan zgoditak postigao je kapiten Besim Krdžalić.

Slavlje je započelo odmah nakon utakmice. Ipak, prava proslava titule prvaka planirana je u narednu nedjelju kada je na rasporedu posljednje kolo Gruppenlige u kojoj SV BKC Bosna i Hercegovina dočekuje ekipu 1. FC 09 Oberstedten. (Moja BiH)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,